Höstutfärden till Villa Albert och Haiko Gård den 19.9.2020

Artikel om utfärden samt om föreningens verksamhet i Synvinkel nr 6/2020.

Dailis Lindqvist beundrar ett av konstverken i Villa Albert.

Vi lever alla nu i en mycket speciell tid sedan mars månad pga Coronaviruset och de olika restriktionerna och säkerhetsrekommendationerna, som våra myndigheter och beslutsfattare har kommit med. Det här har påverkat också vår förening Svenska synskadade i mellersta Nyland och vår verksamhet, som vi snabbt blev tvungna att förändra på våren då vi tog beslutet att inhiberade alla fysiska träffar och evenemang ända tills hösten. Föreningen höll istället under mars – juni aktivt kontakt per telefon med olika medlemmar i samarbete med FSS rehabiliteringsrådgivare Ann-Catrin Tylli vilket många upplevde som väldigt viktigt och betydelsefullt då de kunde få prata ut om sin situation, sina tankar och känslor. 

Den här förändrade vardagen med social distansering och hygienrekommendationer har påverkat våra enskilda medlemmar på olika sätt. En del har upplevt att deras vardag inte just förändrats alls medan andras och speciellt våra äldre medlemmars liv påverkats stort av att inte kunna träffa andra, delta i gruppverksamhet eller ens träffa sina nära och kära. Livet blev också mera stillasittande och en del medlemmars fysiska och psykiska hälsa har påverkats av detta. Rörligheten och konditionen har gått neråt och en del har lidit av nedstämdhet. Många medlemmar har ändå gett kamratstöd per telefon åt varandra eller genom att träffas på tu man hand i sitt servicehus.

Efter föreningens sommarpaus har vi från och med augusti igen kunnat ordna medlemsträffar varannan måndag, vattengymnastik samt styrka och balans-träning varje vecka i samarbete med Folkhälsanhuset i Brunakärr och en Må bra-dag på Wohls Gård i Kyrkslätt i samarbete med FSS rehabiliteringsrådgivare och Folkhälsan. Föreningen höll också sitt uppskjutna årsmöte den 12.9 i FSS utrymmen. Under våra tillställningar har vi beaktat god handhygien och tillräckliga avstånd vid bordsplaceringar samt erbjudit munskydd åt de som velat använda en sådan. Vi har också kunnat beakta att vi haft ett tillräckligt stort utrymme till vårt förfogande med tanke på deltagarmängden och fysiskt avstånd.

Den 19.9 gjorde vi en höstutfärd till natursköna Haiko Gård och Villa Albert i Borgå. Allt som allt blev vi en grupp på 15 personer, som åkte iväg från Helsingfors med bokad stor buss från Reissuleo, som var med oss hela dagen. Villa Albert är ett konstgalleri, som upprätthålls av stiftelsen Albert Edelfelt, och som ställer ut olika finländska konstnärers konstverk. Vi blev emottagna av reseguiden Benita Tanskanen från Borgå Turistguider rf, som inlevelsefullt berättade om Albert Edelfelts liv och konstnärsbana samt om de utställda tavlorna och skulpturerna. Speciellt intressanta var träskulptören Kaj Lindgårds fina människoskulpturer, som man tyvärr inte fick röra. Det här som ett tips till olika konstnärer, att göra konstverks som också kan upplevas och ses med händerna. Vi bekantade oss också med Albert Edelfelts ateljémuseum på samma backe och kunde dessutom sitta ute på den stora terrassen i det fina solskensvädret och umgås med varandra innan bussen tog oss till Haiko Gård för lunch. Trerätters lunchen serverades i den enbart för oss reserverade stora Romanovsalen och vid kaffet berättade en från personalen om Haiko Gårds långa och händelserika historia. Därefter hade vi tid att vistas ute i den stora parken eller sitta inne och umgås i de olika rummen i huvudbyggnaden innan bussen tog oss tillbaka till Helsingfors.

Efter utfärden uttryckte en av deltagarna och aktiva medlemmen Gunlög Ilkko säkert allas åsikt om att dagen varit väldigt lyckad och givande, vädret var på vår sida och maten var väldigt god. Och efter den jobbiga våren och sommaren med mycket hemmasittande och social isolering kändes det extra fint att kunna tillsammans göra en sådan utfärd, som också fungerade bra med tanke på arrangemangen och säkerhetsrekommendationer. Med hopp om att vi kan fortsätta att träffas fysiskt i vår förening önskar vi er alla en fin och trygg höst!

Ira Grandén

Distriktssekreteraren

Svenska synskadade i mellersta Nyland rf.

Aktuellt

Nu har medlemmar och övriga en bra chans att berätta om sina tankar gällande föreningsverksamheten i regionerna och vad som är speciellt viktigt för våra medlemmar och övriga synskadade som tar del av våra tjänster i Svenskfinland.

Enkätens frågor finns i webbartikeln och kan besvaras per e-post till camilla.blomstedt@fss.fi, eller via samma artikel  genom google forms-enkäten med samma frågor:

https://fss.fi/aktuellt/vad-betyder-synskadeorganisationen-dig

 

 

Styrka och balans-gruppen med anmälda deltagare träffas på torsdagar kl 14 i Folkhälsanhuset i Brunakärr, Mannerheimvägen 97, ingång via ytterdörren invid gymnastiksalen. Deltagarna skall ta med sig egna underlag eller badhandduk att ha på underlaget.

Vi kan nu bekräfta att terminen startar igen torsdagen den 14.1.2021 kl. 14.00 men endast med deltagare som varit med under hösten 2020.

Medlemsträffar och evenemang har nu en coronapaus.

Folkhälsans vattengymnastik för synskadade håller paus från vecka 48 och resten av år 2020. Pausen är nu förlängd åtminstone till slutet av januari 2021.