SOMMARENS RESA till Stockholm och Gotland, 14-21.8.2023

Alla medlemmar inom förbundet hälsas välkomna med på denna sommarresa till Sverige. En upplevelse är att få ta del av "Allsång på Skansen" tisdag 15.8 med sittplatser. Biljetterna ingår i resans pris.  Alla ordinarie medlemmar sponsoreras från Blindgården med 300€/person. Sista anmälningsdag och ytterligare information om resan görs till kansliet i Vasa, tfn 045-321 3320 (må-to kl.9-14) Läs mera om resan här under!

Vasa Svenska Synskadade r.f. i samarbete med Oravais Trafik Ab (OT) ordnar årets sommarresa till Sverige 14-21.8.2023

Dag 1, måndag 14.8, Hemorten-Åbo                (middag)
OT:s buss samlar upp folk på eftermiddagen från Jakobstad och Vasa söderut längs kusten. Lämpliga pauser på väg ner till Åbo. Viking Line avgår kl.20.55, logi i två/fyrbäddshytter.

Dag 2, tisdag 15.8, Stockholm                         (frukost, lunch)
Sjöfrukost på hotell i Stockholm. Efter detta gör vi en rundtur i Stockholm. Det finns tid att på egen hand träffa bekanta och släktingar, för den som vill. Före incheckningen på Hotell Hasselbacken äter vi lunch med bordsservering på hotellet. På kvällen har vi biljetter till Allsång på Skansen med sittplatser! En minnesrik och mycket kulturell kväll. En unik upplevelse att bära med oss hem igen.

Dag 3, onsdag 16.8, Stockholm-Nynäshamn         (frukost, middag)
Efter frukosten på hotellet har vi ännu en dag i det sommarfagra Stockholm, men fritt program och shopping. Vi kan också göra en rundtur med bussen om alla tycker så, via Stockholms Slott, Vasamuseet, Nordiska museet eller varför inte ta ett titt över Stockholm från Kaknästornet. Efter kl.14 fortsätter vi mot Nynäshanm och checkar in på Skärgårdshotellet. När vi checkar in får vi inga rumsnummer utan en bryggplats. Vi hjälper varandra att navigera oss fram genom hotellet med hjälp av våra handmålande sjökort som pryder väggarna. Middag på hotellet.

Dag 4, torsdag 17.8, Nynäshamn-Gotland             (frukost, middag)
Efter frukost och utcheckning avgår Gotlands färjan från Nynäshamn kl.11.25 och tar oss till Visby dit vi anländer kl.14.55. Vårt hotell tre nätter framöver heter Hotell Solhem som ligger vid den medeltida stadsmuren i Visby. Fina möjligheter att på egen hand utforska Visby. På eftermiddagen ser vi rosornas och ruinernas stad, Visby med en lokalguide. Gemensam middag på hotellet tillsammans med representanter från SRF i Visby - landsöverskapande kontakter!

Dag 5, fredag 18.8, Södra Gotland                      (frukost, lunch)
Vi gör rundturer på ön och denna dag fokuserar vi på södra Gotland. En lokalguide ger fakta och vägledning. Bland sevärdheterna kan nämnas raukfält, medeltida kyrkor, stenskepp, strandvägen med utsikt mot Karlsöarna, Hoburgsgubben m.m. Lunch under dagen och kvällen fri för eget program.

Dag 6, lördag 19.8, Norra Gotland och Fårö        (frukost, lunch)
Dagen ägnas åt Norra Gotland och Fårö med sitt karga landskap och vackra kuststräckor. I Lummelunda grottorna möter man en värld skapad under miljoner år. Gotland bjuder god insyn i forntiden, och de här grottorna visar fossil och droppstensformationer extra effektfullt. Det kan vara kyligt där, så ta med en extra kofta. (Besöket är inte inkluderat i resans pris och är frivilligt) Lunch under dagen. Fårö är Sveriges åttonde största ö och var miltärt skyddsområde fram till 1998 och då kunde inga utlänningar besöka ön. Ingmar Bergman är begravd på Fårö kyrkogård och han är kanske den som mest förknippas med ön. Olof Palme hade även sin sommarstuga på Fårö. Efter att vi kommer tillbaka till hotellet är kvällen fri.

Dag 7, söndag 20.8, Visby-Stockholm          (frukost, sen lunch)
Efter frukost tar vi avsked av Gotland för denna gång och Gotlands snabbfärja avgår från Visby kl.07.30. Vi anländer till Nynäshamn kl.10.45, bussresa till Stockholm. Vi äter sen lunch innan vi kommer fram till Stockholm. Därefter finns det några lediga eftermiddagstimmar i centrum innan Viking Lines MS Glory avgår kl.20.00. Logi i insides hytter.

Dag 8, måndag 21.8, Åbo-hemorten            (frukost)
Vi äter frukost ombord innan ankomsten till Åbo kl.7.35. Hemresa med lämpliga pauser till Österbotten.

Guide och reseledare från OT är Kristina Bosson, som är med oss Stockholm-Stockholm
VSS reseledare är Febe Mörk, tfn 045-321 3320.

Priset är beroende på hur många vi blir, men är uträknat enligt följande:
1450 €/person (vid minst 40 deltagare)
1475 €/person (vid minst 30 deltagare)
1500 €/person (vid minst 25 deltagare)
Tillägg för enkelrum/hytt: 345€
Minus 15€ för alla som ansluter resan i Åbo/Åland.

OBS! Priset är brutto och för alla ordinarie medlemmar blir det åtminstone 300€ billigare tack vare Stiftelsen Svenska Blindgårdens bidrag, vilket dras bort vid faktureringen.

I priset ingår:
Alla färjbiljetter + hyttplats på Viking Lines färjor
Logi i dubbelrum
7 frukost, 4 lunch, 3 middag
Sittplats till Allsång på Skansen (=biljett dit)
Lokalguide på Gotland 3 dagar
Kristina Bossons guidning (Stockholm-Stockholm)
Bussresa i luftkonditionerad buss från OT

I priset ingår ej:
Fönsterhytt
Reseförsäkning (OBS! Se till att du har din försäkring i skick)
Måltidsdrycker
Extra inträden både på Djurgården och i Lummelunda grottorna
Samt andra besök som ej är arrangerade av OT.

BINDANDE ANMÄLAN ABSOLUT SENAST ONSDAG 31.5.2023 TILL FEBE, tfn 045-321 3320.
(detta pga att biljetterna till Skansen måste lösas ut i början av juni)

 

ALLA VARMT VÄLKOMNA MED PÅ EN SPÄNNANDE RESA MED TILLGÄNGLIGHET OCH ANPASSAD TILL PERSONER MED SYNNEDSÄTTNING!

Aktuellt

Du har nu endast en vecka på dig att fundera och anmäla dig! Missa inte chansen att komma med på sommarens härliga resa till Sverige 14-21.8!

Sista bindande anmälningsdag är 31.5. Anmäl dig till Febe på tfn 045-321 3320 eller vasasynskadade@gmail.com.

OBS! Eftersom VSS fått bidrag för resan får alla medlemmar i Vasa en ganska betydande sponsorering, så resan blir inte alls så dyr som det står i programmet - mera info av Febe.

Detaljerat program längre ner på sidan - VÄLKOMNA MED!

Till hösten planerar Folkhälsan tillsammans med VSS att ordna tre höst vandringar i Vasatrakten. Vandringarna kommer att ske på torsdagar med början torsdag 24.8 kl.10 och därefter träffas vi 7.9 och 21.9. Det finns möjlighet att bli upphämtad med taxi om man bor i Vasa med omnejd. Första vandringen kommer att gå längs med Stadsfjärdsleden i Sunnanvik och den andra längs med Edvningsstigen. Sista gången är ännu öppen. Vandringarnas längd anpassas efter deltagarna men troligtvis runt ca 2-3 kilometer.

Vandringarna är gratis och platserna är begränsade. Anmäl ditt intresse så fort som möjligt eller senast måndag 21.8 till Malin Knip, tfn 044-788 1081 eller per e-post: malin.knip@folkhalsan.fi

Meddela i samband med anmälan om du önskar bli hämtad med taxi och om du behöver ledsagare, så fixar vi det till dig.

Varmt välkommen med hälsar Malin!

I samarbete med Folkhälsans Förbund, startar på nytt i Folkhälsans hus i Smedsby torsdag 7.9 kl.17-17.45 med Emma Snellman som ledare. Tfn 044-331 8388. Därefter fortsätter kursen varje torsdag fram till och med 30.11. Kursen är gratis för alla deltagare, sponsoreras av VSS. Anmäl om deltagande till kansliet, tfn 045-321 3320 eller vasasynskadade@gmail.com.

Trivselcafé startar på Lyktan, tisdag 29.8 kl.13-15 med Carina Blom, som ledare, tfn 044-788 1026. Därefter fortsättern caféträffarna tisdag 26.9, 7.11 och 5.12. Alla välkomna med hälsar Carina!

Kursen startar på nytt på Lyktan tisdag 22.8 kl.10-10.45 med Malin Knip som ledare, tfn 044-788 1081. Målet med träningen är att upprätthålla och stärka rörelseförmågan och balansen. Gymnastiken sker sittande och alla är välkomna! Därefter fortsätter kursen varannan vecka fram till och med tisdag 19.12.

Vad är det, tänker du kanske? Målboll är en idrottsgren anpassad för blinda och personer med synnedsättning. De passar såväl kvinnor som män, äldre och yngre som känner sig motiverade för motion och bollspel. Vi är redan i startgroparna med deltagare från sex av våra sju distriktsföreningar i Svenskfinland, med det behövs flera spelare. Dessutom behövs även seende personer som hjälper till vid våra träningar och matcher. Låter det intressant? Kontakta i så fall viceordförande Bernt Snygg på tfn 050-520 6235 eller via e-post bernt.snygg@gmail.com så får du mera information.

i samarbete med Folkhälsans förbund, avslutas med en lunchträff på Restaurang Strampen måndag 5.6 kl.13. Pris per person är 10€, resten sponsoreras av Folkhälsan. Använd färdtjänst till Strampen. Carina Blom kommer att kontakta alla som brukar delta i trivselcaféet och tar samtidigt emot anmälan. Har du frågor kan du förstås ringa henne på tfn 044-788 1026!