Blindveckan 2017 - presentationerna

Under blindveckan lyfter vi upp en person per dag från varje distriktsförening som berättar om sitt liv och hur det är att leva med en synnedsättning. Här samlar vi presentationerna.

Paulina HannusPaulina Hannus, 40, Borgå

Det är lätt att röra sig ute då man är omringad av hjälpsamma människor – men stadsplaneringen lämnar utrymme för förbättring, säger Paulina Hannus.


Länk till Berndt Berglunds presentation.Berndt Berglund, 52, Jakobstad

Författaren Berndt Berglund har ett utpräglat historieintresse. Just nu skriver han på en bok om franska revolutionen. Han har en hel arsenal glasögon hemma eftersom hans syn varierar från dag till dag.


Länk till Fjalars presentation.Fjalar Nylund, 85, Jomala

En synnedsättning är inget hinder för att motionera. Det vet Fjalar Nylund, som deltagit 20 gånger med ledsagare i Kanonloppet.


Länk till Barbro Puharinens presentation.Barbro Puharinen, 77, Vasa

Barbro Puharinen är glad för vännerna hon fått via synskadeföreningen. Hon efterlyser högre ljud på övergångsställena i Vasa, men är tacksam för att så många Vasabor erbjuder hjälp.


Länk till Eivor Hafströms presentation.Eivor Hafström, 61, Pojo

När synnedsättningen kommer smygande är det lätt att man anpassar sig och inte inser graden av den. För Eivor Hafström var beskedet om körförbud en chock.


Länk till Petri Nokkalas presentation.Petri Nokkala, 39, Vanda

Det är viktigt att ställa frågor. Tillgängligheten i samhället kan inte bli bättre om man inte öppet kan tala om hur det är att leva med synnedsättning, säger Petri Nokkala.


Bild på ett frågeteckenTea Selén, 89, Åbo

På ålderns höst njuter Tea Selén av att umgås med vännerna på servicehemmet. Det är aldrig för sent för att få nya vänner.