Fjalar Nylund, 85, Jomala

En synnedsättning är inget hinder för att motionera. Det vet Fjalar Nylund, som deltagit 20 gånger med ledsagare i Kanonloppet.

Fjalar Nylund har grått hår glasögon och ler med öppen mun."Jag har levt mitt liv på havet i flera årtionden. Jag har varit stuert och köksmästare på olika lastbåtar och åkt omkring i världen. Arbetet har fört mig till bland annat Amerika och Tyskland, och det har varit intressant men tungt.  Arbetspassen var långa, då jag jobbade ett år och var ledig en månad. När jag sedan fick jobb som köksmästare på Apollofärjan som åkte mellan Stockholm, Åbo och Mariehamn tog jag gladeligen emot det. Där jobbade jag i nästan nitton år – enda tills jag sjukpensionerades 1974.

Idag lever jag på fast mark och föredrar trädgårdslandet framför allt annat. Att ligga på knäna i myllan och fixa trädgård, hus och hem är min passion. Men ännu viktigare för mig är idrott och motion. Jag följer med fotboll, och min son brukar syntolka matcherna – det är han väldigt duktig på. Jag har även deltagit 20 gånger i Kanonloppet, alltid med en ledsagare som springer med mig. Senaste loppet var dock mitt sista, för efter 20 lopp tycker jag man kan pensionera sig.

Jag har varit medlem i Ålands synskadade sen år -76. Jag har varit ordförande i föreningen och styrelsemedlem i förbundet i flera omgångar. Dessutom har jag suttit flera år med i handikapprådet här på Åland, vilket gjort att jag kunna påverka olika tillgänglighetsfrågor. Tillgängligheten här i Jomala har blivit bättre under de senaste åren. Exempelvis är kanterna på gatorna tydligare än förut, vilket gör att det är lättare att röra sig med den vita käppen.

Överlag måste jag säga att allting är rätt så bra. Man ska inte fordra för mycket, men en sak önskar jag hälsa alla bekanta som går emot mig på gatan. Jag kan uppfatta att en människa kommer emot, men vem det är ser jag inte. Eftersom jag inte ser er, men ni ser mig, kom bara modigt fram och säg hej!"

Text: FSS. Foto: Privat.

FSS publicerar en presentation per dag. Du hittar alla presentationer här.