Global Accessibility Awareness Day, 21 maj 2015

I dag är det den internationella dagen för ökad medvetenhet om tillgänglighet, Global Accessibility Awareness Day. Målet med dagen är att få folk att tala om och börja tänka på webbtillgänglighet. 

Många tar internet för givet, men för bland annat synskadade kan det vara snarast omöjligt att utföra vissa saker på internet. 

– Nätbanker är en stor utmaning för många synskadade, till och med för personer som har lämpliga hjälpmedel och är vana datoranvändare. Talsyntesen läser inte upp vilket nyckeltal som ska matas in på alla banker. Dessutom ger bankerna endast nätbankskoder på papper, vilket gör att gravt synskadade inte kan använda dem. Här måste bankerna ta sitt ansvar och fundera på tillgängliga lösningar, säger Matthias Jakobsson, organisationsledare på Förbundet Finlands Svenska Synskadade.

Hur ser då en tillgänglig webbplats ut? Svaret är att den kan se ut hur som helst. Mycket av webbtillgänglighet handlar om det som inte syns utanpå utan det som finns bakom sajten. En tillgänglig webbsajt har en tydlig struktur som är lätt att navigera på. Sajten anpassar sig till användarens behov och hjälpmedel. Kort och gott – en tillgänglig webbplats är behaglig att surfa på.

I slutändan handlar webbtillgänglighet om ett jämlikt samhälle. Alla har rätt, oberoende av funktionshinder, att ta del av innehållet på webben. Speciellt, då allt mer service flyttas till nätet: bank-, myndighets- och läkartjänster. Det är inte heller en kostnadsfråga. När en organisation förnyar sin webbplats uppstår inga extra kostnader om man redan från början har tillgänglighet som ett utvecklingskrav. Ofta är det helt enkelt okunskap som ligger bakom att webbplatser är otillgängliga. Det vill man med den internationella dagen ändra på. Vägen till en tillgänglig webb är att få folk medvetna om problematiken. 

De som aldrig har testat att använda webben utan att se kan inte föreställa sig vilka svårigheter som finns. Därför uppmanar Förbundet Finlands Svenska Synskadade alla att ta 15 minuter av sin tid till att tänka på webbtillgänglighet. Koppla ur sladden på datormusen och använd datorn helt med hjälp av tangentbordet. Det är sättet som många synskadade använder datorn: med skärmläsare och tangentbord. Här är några kortkommandon för att hjälpa dig på traven.

Ni kan också testa att förstora texten till den dubbla storleken på era favoritsidor. Ni gör det med Ctrl-tangenten och plustangenten, och förminskar texten igen med Ctrl och minus. Går det att läsa allt innehåll eller faller något bort? 

Läs mer om dagen på adressen: http://www.globalaccessibilityawarenessday.org. I Finlands Synskadade nummer 2, 2015 intervjuade vi företaget Annanpura som testar webbsidors tillgänglighet. Ni kommer åt artikeln på den här adressen.