Mona Lisa i 3D – vad är det frågan om?

Hur kan teknik göra kultur mer tillgänglig? Ett finländskt företag har en idé. Företaget Adventure Club har startat projektet Unseen Art – ett ideellt projekt som ska göra konst tillgänglig. 

Unseen Art-projektet går ut på att 3D-artister från hela världen skapar sina egna versioner av världskända målningar, såsom Mona Lisa, Skriet och Adams skapelse.

Synskadade kan därefter skriva ut modellerna eller känna på dem på olika konstutställningar. 3D-modellerna blir fritt tillgängliga för vem som helst att ladda ner.

– Konst är mycket personligt och måste få upplevas själv. Jag tycker inte man kan förklara konst. En beskrivning förmedlar inte känslor och är svår att ta till sig, säger Samuli Ollikainen, en av dem som står bakom projektet.Mona Lisa i 3D

Hur kan ni göra det här helt gratis?
– Vi gör det här som ett arbetsprov utan att sträva efter vinst. Därför blir också modellerna gratis och öppna för allmänheten. Men vi har höga ambitioner. Det ska bli en världsnyhet, säger Ollikainen.

Det finns inga direkta konkurrenter som storskaligt har skapat 3D-modeller av målningar. Några enstaka utställningar har hållits bland annat i Spanien, men ingen har gjort något bestående. Till våren ska de första tio konstverken vara klara. 

Hjälp Unseen Art att göra ett bra jobb. Besvara deras enkät på adressen: https://fi.surveymonkey.com/r/7FW98LH