Ögonläkaren svarar: Hoppa inte över behandlingar på grund av corona

Henrik Bygglin har ljust kort hår och är klädd i en grön läkartröja.

Kan man skjuta fram behandlingar på grund av coronaepidemin? Är blåbär verkligen bra för synen? Ögonläkare Henrik Bygglin svarar på FSS medlemmars frågor om synen. Bygglin jobbar vid ögonpolikliniken i Helsingfors och forskar i makula. 

Hur ofta ska man besöka ögonläkare?

Henrik Bygglin svarar: Detta varierar. Om man  har symptom så som försämrad syn  som inte kan korrigeras med glasögon eller om man har  ögonsjukdomar så som glaukom eller makuladegeneration i släkten är det bra att regelbundet besöka ögonläkare med till exempel ett till tre års intervall, ibland till och med oftare.

Om man inte har besvär med seendet och inga ögonsjukdomar i släkten kan det vara bra att en gång som ung vuxen besöka ögonläkare och sedan i senare medelålder framåt med tre till fem års intervall. Vissa ögonsjukdomar så som glaukom saknar ofta symptom.  Svaret varierar alltså från person till person.

Jag har våt makula och min ögonläkare vill att jag kommer två gånger i året till ögonläkare, varför?

Henrik Bygglin svarar: Våt makula behandlas med regelbundna ögoninjektioner - vanligen med 4-12 veckors intervall. Några kan klara sig med endast uppföljning, men då bör uppföljningen vara med 1-2- månaders intervall. Om den våta makulan redan försämrat synen så att ögat inte längre ser stora bokstäver är det inte längre nytta av injektioner; då är det dock föga nytta av uppföljning heller. Några, icke vanliga, former av våt makula som inte är på det centrala området i makula kan kanske följas upp med längre intervall. Om man har torr makuladegeneration kan regelbunden uppföljning, till exempel två gånger i året vara till nytta.

Mina ögon rinner, vad beror det på?

Henrik Bygglin svarar: Oftast rinner ögonen, paradoxalt nog, då de är torra. Då hornhinnan är torr reagerar ögonen med att producera rikligt med "vattniga" tårar. Således är det lönsamt att regelbundet sätta gelaktiga ögondroppar i ögonen. Man kan inte sätta för mycket fuktdroppar i ögonen. Genom regelbundet fuktande av ögonen brukar symptomen minska så småningom. 

Ibland kan även tårkanalerna vara trånga och orsaka rinnande ögon. Om inte regelbundet fuktande hjälper kan det vara bra att besöka en ögonläkare. Trånga tårkanaler kan behandlas kirurgiskt. 

Jag är rädd för corona men jag borde regelbundet ta mig till ögonkliniken för att få injektioner. Kan jag skjuta upp injektionerna under epidemin?

Henrik Bygglin svarar: Nej. Skjuter man upp injektionerna försämras synen och gör nya bestående skador. Själva injektionsbesöket är kort, behandlande personalen bär mask och infektionsrisken är mycket liten. 

Är det farligt att skjuta upp till exempel en gråstarrsoperation nu på grund av corona? Vad är konsekvenserna om en planerad operation flyttas från våren till hösten?

Henrik Bygglin svarar: Det är inte farligt. Vissa ögonsjukdomar som man inte sköter i tid, så som våt makula, orsakar bestående skador på synen, men starr gör det inte. Om starren utvecklas till en så kallad mogen starr kan själva operationen kräva lite mera tid, men slutresultatet är det samma. Så länge starren är i ögat är dock synen försämrad, men en uppskjuten starroperation inverkar alltså inte på slutresultatet. 

Hjälper det att äta blåbär om man har makula?

Henrik Bygglin svarar: Blåbär är överlag hälsosamma och innehåller bland annat polyfenoler and anthocyaniner som anses goda för seendets celler. Blåbär är ingen medicin men kan gärna rekommederas som en del av en mångsidig diet.