Paulina Hannus, 40, Borgå

Det är lätt att röra sig ute då man är omringad av hjälpsamma människor – men stadsplaneringen lämnar utrymme för förbättring, säger Paulina Hannus.

Paulina har mörkt hår knutet i hästsvans. Hon har en svart-grå tröja på sig. "Jag är filosofimagister till min utbildning, och har studerat franska, svenska, musikvetenskap och litteraturvetenskap vid Åbo Akademi. För tillfället är jag styrelseledamot i både FSS och distriktsföreningen i Östnyland, vilket jag varit i flera år. Jag drar även studiecirklar i punktskrift i föreningen för fyra nybörjarelever, vilket jag tycker är roligt.

Man kan gott kalla mig en mångsysslare. Motion och handarbete ligger nära mitt hjärta, jag tränar på cross trainer och stickar. Att sticka halsdukar och lapptäcken går riktigt bra trots att jag inte ser något. Jag njuter av att läsa och lyssna på musik, och min musiksmak är rätt så bred. Jag lyssnar flitigt på engelsk och svensk pop, men jag brinner även för indisk musik. Det är trots allt i Indien jag har mina rötter.

Då jag går ute med min vita käpp tycker jag människor tar mig väl i beaktande. De kommer ofta och erbjuder sin hjälp ifall jag ser borttappad ut. Däremot kunde tillgängligheten vara bättre i Borgå. Trottoarerna saknar ofta kanter och då vet jag inte var bilvägen börjar. Det är även mycket vägarbeten på gång, och det är alltid olika vägar som är avstängda – det gör det svårt att lära sig vilka rutter man ska gå.

Enligt mig kunde stadsplaneringen förbättras. Speciellt trafikljusens ljudsignaler borde uppdateras så att de är tydliga och enhetliga. Det har hänt att jag stått på ett ställe där det finns flera trafikljus och sedan gått över på fel sida när jag lyssnat på fel ljudsignaler.

Tillgängligheten kunde även beaktas bättre i tjänster på internet. Jag har specialdiet och det är mycket viktigt att de produkter jag köper innehåller rätt ämnen, så jag vill helst inte att någon väljer fel åt mig. Då är nätbutiker ett bra alternativ, men tyvärr är nätsidorna ofta ganska otillgängliga för en person som inte ser.

Min hälsning till andra är att stanna för vita käppen och ge tillräckligt med utrymme. Speciellt bilar kan köra farligt nära skyddsvägen och det är viktigt att låta en person med vit käpp gå i fred över så att man hinner orientera sig. En annan sak jag tycker är viktig att påpeka är att man inte behöver vara rädd för att använda allmänna uttryck som ”vi ses” när man talar med blinda personer. Vi är vana med uttrycken och använder dem även själva."

Text: FSS

FSS publicerar en presentation per dag. Du hittar alla presentationer här.