Peter Haglund, manager för herrlaget vid EIF:s fotbollssektion

EIF:s logo med ett grönt löv med vita bokstäverna E-I-F på.

Ekenäs IF:s fotbollssektion i Raseborg har under flera år arbetat aktivt för en inkluderande och tillgänglig verksamhet i ett gott samarbete med föreningen Svenska Synskadade i Västnyland. Detta betydelsefulla och berikande samarbetet önskar Synskadade i Västnyland lyfta fram under Blindveckan.

Jag är Peter Haglund, 55 år och manager för fotbollssektions herrlag vid Ekenäs Idrottsförening. Jag har jobbat inom sektionen i ungefär 15 år, men detta år är speciellt fint för oss eftersom föreningen fyller 110 år. Dessutom har vi blivit utsedda till mottagare av FSS Tillgänglighetspris 2018!

EIF:s fotbollssektion har i många år bidragit till att göra idrotten tillgänglig för personer med synnedsättning. Det började med att distriktssekreteraren för föreningen Svenska Synskadade i Västnyland, Börje Broberg, kontaktade oss för att se ifall vi kunde ta emot synskadade fotbollsentusiaster på våra matcher, och självklart kunde vi det. Sedan dess har vi varje år delat ut några säsongskort utan avgift åt våra synskadade anhängare och sett till att det finns en plats på löpbanan för Börje att syntolka och referera matcherna för dem. Jag och vår kapten har även årligen besökt Svenska Synskadade i Västnyland för att presentera spelarna och berätta om aktualiteter inför säsongen.

Vi är väldigt glada och tacksamma för att få motta FSS Tillgänglighetspris. För oss är det viktigt att kunna hjälpa på det sättet vi gör. Vi gör så mycket olika typer av frivilligarbete, och denna del av vår verksamhet med synskadesamarbetet passar väldigt bra in. Det känns även väldigt motiverande att fortsätta när vi ser hur mycket samarbetet uppskattas. Det här är något vi väldigt gärna fortsätter med framöver också.

Att göra saker hundra procent tillgängliga för alla mottagargrupper är inte möjligt, men lyckligtvis har det funnits resurser för det mesta vi har velat göra. Vi försöker på ett eller annat sätt alltid få saker att fungera så att det gagnar alla som är intresserade av vår verksamhet.

Det kräver väldigt lite av oss, men ger väldigt mycket för de synskadade som vill ta del av våra matcher. För dem är upplevelsen inte visuell, men de får hela tiden höra spelets gång samtidigt som de känner av stämningen på matcherna. Vi hoppas att även andra organisationer och företag skulle satsa på det här med samarbete i tillgänglighetsfrågor. Det är givande och roligt för alla inblandade.

Text: FSS