Pressmeddelande: Ekenäs IF får FSS Tillgänglighetspris 2018

Utmärkelsen och prissumman på tusen euro tilldelas företag eller organisationer som gjort goda gärningar för synskadade personer. Utmärkelsen delades ut första gången år 2016 till Wasa Teater.

Ekenäs Idrottsförening r.f. får det andra tillgänglighetspriset som Förbundet Finlands Svenska Synskadade rf (FSS) delar ut.

EIF:s fotbollssektion har under flera års tid bidragit till att göra deltagandet i idrottsevenemang tillgängligt och inkluderande för personer med synnedsättning. Herrlagets manager, Peter Haglund har under flera år besökt Svenska synskadade i Västnyland inför säsongstarten för att presentera spelarna och berätta om årets aktualiteter. Genom att erbjuda gratis säsongskort för synskadade fotbollsentusiaster har EIF välkomnat personer med synnedsättning att ta del av fotbollsverksamheten i Västnyland. EIF har dessutom alltid säkerställt att det finns en plats för synskadeföreningens syntolk att tolka och referera matcherna.

”Vi är väldigt glada och tacksamma för att få motta FSS Tillgänglighetspris. För oss är det viktigt att kunna hjälpa på det sättet vi gör. Vi gör så mycket olika typer av frivilligarbete, och den här delen av verksamheten med synskadesamarbetet passar väldigt bra in”, säger managern Peter Haglund.

Syntolkningen av fotbollsmatcherna är till stor del ett referat av spelets gång, men även mer beskrivande och anpassat för de synnedsatta personerna i publiken. Trots att upplevelsen av matchen inte är visuell är det fint att kunna vara med på läktaren och uppleva stämningen.

”Det kräver väldigt lite av oss, men ger väldigt mycket för de synskadade som vill ta del av våra matcher. Vi hoppas att även andra organisationer och företag skulle satsa på det här med samarbete i tillgänglighetsfrågor. Det är givande och roligt för alla inblandade”, säger Haglund.

Blindveckan firas i år 11–18 november och FSS tema för året är samarbete. Distriktsföreningen Svenska Synskadade i Västnyland överräcker diplomet till EIF när föreningen senare i höst firar avslutningen på ett framgångsrikt år.