Syntolkning av "De dagar som blommorna blommar" nu på Yle Arenan

En av vinterns största nordiska dramaserier, Jonas Gardells "De dagar som blommorna blommar" finns nu syntolkat på Yle Arenan.

Serien hittar du på denna adress: https://arenan.yle.fi/1-4666017

En beskrivning av serien:

(Sverige 2018) Jonas Gardells nya serie ”De dagar som blommorna blommar” är en berättelse om förlust. Och om överlevnad. Vännerna Erik, Mikael och Benny växer upp tillsammans som grannar i ett kedjehusområde utanför Stockholm på 1970-talet. Deras familjer umgås som grannar gör, men bakom fasaderna döljer sig smärta, sorg och skam. 

Vi får följa familjerna Munksås, Törnblad och Elofsson och bevittna händelser som får smärtsamma konsekvenser, ibland omedelbart, ibland många år senare. Serien utspelar sig under 1970-talet, tidigt 1990-tal och i nutid. 

Som vuxen tvingas Mikael motvilligt fortsätta hantera sin storebror som plågade familjen med sitt missbruk under uppväxten. När deras mamma blir sjuk brister det.

Benny blir dramatiker och använder sina egna och andra människors smärtsamma händelser under sin uppväxt i sina pjäser. Nu riktar han strålkastarljuset mot sin egen familj. 

Erik börjar forska i sin familjs judiska bakgrund. Efterforskningarna leder honom till Estland. Han tar med sig hustrun Kerstin och deras 5-årige son för att träffa en nyfunnen släkting. Erik vet inte att livet kommer att ta en helt ny vändning där och då.

Så här berättar Jonas Gardell om serien:

- De dagar som blommorna blommar handlar om hur vi tror att vi har kontroll över våra liv medan egentligen har vi ingenting. Om tillvarons skönhet och skörhet. Och om hur det gäller att passa på, de korta dagar vi har här under solen, de dagar som blommorna blommar.

De dagar som blommorna blommar är det tredje samarbetet mellan trion Jonas Gardell, regissören Simon Kaijser och producenten Maria Nordenberg, som även skapat tv-serierna De halvt dolda (Yle Fem, 2009) och Torka aldrig tårar utan handskar (Yle Fem, 2013).