Tea Selén, 89, Åbo

På ålderns höst njuter Tea Selén av att umgås med vännerna på servicehemmet. Det är aldrig för sent för att få nya vänner.

"Det är fantastiskt att man kan få goda vänner i den här åldern. Jag bor på ett servicehem i Åbo centrum och trivs otroligt bra trots krämpor och sjukdomar. Jag flyttade in för drygt åtta år sedan när min mamma dog vid hundra års ålder. Innan dess var jag egenvårdare för mamma och skötte om egnahemshuset som vi bodde i.

Att flytta till ett servicehem var mitt bästa beslut. Vi är fyra som bor i min våning, och vi har verkligen hittat varandra. I aulan har vi fyra stolar där vi brukar sitta och prata över ett glas sherry. Vi pratar politik, skvaller, väder och vind – och förstås också om våra krämpor.

Jag klarar mig helt bra med den syn jag har kvar. Mitt högra öga är sämre än det vänstra. Det förekommer luckor i synen. När jag till exempel var på församlingens samtalsgrupp tände man ett ljus. Med mitt högra öga såg jag ingen veke på ljuset, men när jag tittade enbart med det vänstra ögat så såg jag hur ljuset brann. Det känns tokigt och jag kan inte riktigt förklara vad jag ser. Jag klarar mig ännu, men jag kan inte se på långt avstånd och inte heller ansikten. Hjälpmedel gör att jag klarar mig så bra. Med fyra gångers förstoring läser jag tidningen och med min Ipad betalar jag räkningar.

Jag ger tio poäng för allt program som ordnas här på servicehemmet! De ordnar program för alla. Vi har gymnastik tre gånger i veckan, vi har tillgång till konditionssal och dessutom kommer trubadurer, musikgrupper och körer hit. Med jämna mellanrum ordnas endagsutfärder med buss.

Så länge det ännu går vill jag ta del av programmet som ordnas och träffa andra. Man behöver inte ha samma intressen eller bakgrund för att umgås. Det är hälsosamt att jämföra och träffa nya bekantskaper.

Jag tycker om att gå på teater och balett. Det är mina största intressen just nu. Jag njuter av att ha människor omkring mig och attt göra saker tillsammans med andra. Man får ändra på sina fordringar. Jag ser inte så bra till scenen, men jag kan ändå följa med rörelser och får nya upplevelser. Att få nya vänner som man kan sitta och prata med: det är livets krydda."

Text: FSS.

FSS publicerar en presentation per dag. Du hittar alla presentationer här.