Varje dag blir en person i arbetsför ålder i Finland synskadad

Synskadade i arbetslivet uppmärksammas under årets Blindvecka som firas den 10-17 november. Det finns idag ungefär 12 000 synskadade i arbetsför ålder i Finland. Av dem har ca 5000 ett arbete.

När synproblem uppstår finns det ett flertal hjälpmedel och rehabiliteringstjänster att tillgå. Synskadade i arbetslivet uppmärksammas under årets Blindvecka som firas den 10-17 november. Det finns idag ungefär 12 000 synskadade i arbetsför ålder i Finland. Av dem har ca 5000 ett arbete.

President Franklin D. Roosevelt var synskadad medan konstnären Claude Monet var nästan blind. Erik Weihenmayer har bestigit Mount Everest och golfspelaren Zohar Sharon har slagit fem hole-in-one. Båda är blinda. En synskada påverkar inte en persons kapacitet att tänka kreativt, vara ambitiös eller social, vilka i många jobb är de viktigaste egenskaperna, säger FSS organisationsledare Matthias Jakobsson.

På en arbetsplats finns det många olika uppgifter som synskadade personer kan jobba med. Genom att anpassa arbetsuppgifter och arbetsmiljön, till exempel genom att förbättra belysningen, är det möjligt att fortsätta i arbetslivet synskadan till trots. Också arbetsgivaren har möjlighet att få vägledning vid anpassandet av arbetsuppgifter och stöd för att förverkliga nödvändiga förändringar i arbetsmiljön.

Mera information:
Cecilia Weckman,
kommunikationschef, (09) 6962 3013, cecilia.weckman@fss.fi