"Vi hann inte ens köra ut från Vasa så ringde ögonläkaren"

En bild på en gammal kvinnas händer. Hon sitter ner och håller i en käpp.

Ibland blir man positivt överraskad, också i coronatider. Det kan Inger Engström från Nykarleby skriva under. Engström besökte Vasa centralsjukhus ögonpoliklinik och kunde inte vara nöjdare med bemötandet och servicen hon fick. 

- Jag hade ett inbokat besök på polikliniken vid ögonenheten vid Vasa centralsjukhus. Jag ringde samma dag och dubbelkollade att de verkligen ville ha mig dit, eftersom jag är 86 år gammal. Men de sade jo, kom bara, berättar Inger.

Inger var redo att avboka taxin som hon förbeställt, men då beskedet kom att hon var välkommen på sjukhuset trots rådande coronaepidemi for hon i väg.

- Sedan löpte allt bara på som smort, berättar hon.

Ingers besök på Vasa centralsjukhus var i mars och coronaepidemin var relativt ny. Hon blev ändå positivt överraskad över hur väl alla parter hade anpassat sig till det nya läget.

- För det första så fick jag åka samma taxi till och från sjukhuset för att minska smittorisken. Taxin väntade alltså på mig utanför sjukhuset, vilket de inte gör i normala fall.

När Inger kom fram till sjukhuset blev hon emottagen av en vänlig sköterska genast vid dörren som ledde henne till avdelningen. På grund av en minskad mängd patienter var väntetiden kort och undersökningen var snart överstökad.

- De berättade att en läkare ringer med resultaten och frågade om jag ville passa på att göra en ögonundersökning eftersom jag redan var på plats. Men jag tackade nej och sade att jag vill komma därifrån så snabbt som möjligt, skrattar Inger.

I taxin på vägen hem efter det ovanligt smidiga besöket ringer telefonen.

- Vi hade inte ens hunnit ut från Vasa så ringde läkaren med mina resultat. Allt såg bra ut och jag behövde inte göra återbesök.

Inger Engtrsöm har alltid varit nöjd med vården på Vasa centralsjukhus, men den här gången överträffade vården och bemötandet alla förväntningar.

- Hela besöket, inklusive resorna och att läkaren ringde med mina resultat tog sammanlagt 2,5 timme. Det har aldrig tidigare gått så snabbt, berättar Inger nöjt. 

Erika Blindheim, sjukskötare på ögonenheten vid Vasa centralsjukhus, tycker att det är roligt att höra om nöjda patienter.

- Vi har haft färre patienter än normalt och därför han vi kunnat garantera trygga besök för riskgrupperna, berättar hon.

För tillfället är vårdköerna långa, och hon befarar att besöken i framtiden kommer att återgå till det normala. Det finns till exempel inte resurser att möta patienterna vid dörren i vanliga fall då anhöriga är välkomna på avdelningen.

- För patienternas del har det här arrangemanget säkert varit en fördel, men för oss som jobbar här har allting varit ganska långt som normalt. Men när vi börjar ta in en normal mängd patienter per dag kommer säkert tiden i väntrummet att öka igen, säger hon.

Blindheim anser också epidemin medfört något gott, både patienter och personal har varit noga med att tvätta händer och använda handsprit.

- Dessutom kommer ingen hit nu då de är sjuka, vilket är något vi kan ta med oss också i framtiden, tycker hon.

Inger Engström har inga besök på sjukhuset inplanerade inom närmaste framtid men hon tycker att det är viktigt att poängtera när något varit positivt inom vården.

- Jag har själv jobbat som sjuksköterska så jag vet hur det är. De som jobbar inom sjukvården är värda all uppmärksamhet de kan få, säger hon.