Finlands Synskadade, nummer 6, 2015

Mikrochipset som är stort som ett litet barns lillfinger placerades ovanpå gula fläcken inuti näthinnans olika cellager. Foto: Retinal Implant.

Med ett mikrochips i ögat såg Miikka Terho former för första gången på över tio år. Han lider av den obotliga ögonsjukdomen retinitis pigmentosa och var en av de första i världen som kunde skryta med att ha elektronik inne i ögat. 

Illustration över mikrochipens placering.

Professor Sten Andréasson vid Lunds universitet reder ut vilka behandlingsmetoder som verkar lovande för behandling av retinitis pigmentosa. 

Pekka Rantanen och Seppo Luusalo stormtrivs på segelbåtens kant.

Att segla i blindo låter som en omöjlighet – hur navigerar man utan att se? Men det går faktiskt att tävla i segling utan att ens ha en seende i båten. Ljudbojar och talande gps har öppnat upp segling för synskadade.

Det har precis börjat grönska vid Raseborgs slottsruiner. Proffsarkeologer och synskadade hittade en mängd viktiga fynd på utgrävningsplatsen.

”Ska synskadade jobba som arkeologer? Du måste vara galen!” sade arkeolog Georg Haggren när han fick höra idén om en tillgänglig arkeologisk utgrävning.