Hjälpmedel

Synskadades vardag försvåras ofta av olika praktiska problem, med rätt hjälpmedel klarar man av det mesta trots en synnedsättning.

Synskadades vardag försvåras ofta av olika praktiska problem. Det är svårt eller omöjligt att läsa vanlig tidningstext för att inte tala om hur jobbigt det kan vara att orientera sig i omgivningen. Med hjälp av olika specialdesignade hjälpmedel är det möjligt också för synskadade att läsa vanliga tidningar, ta en promenad på egen hand, skriva brev eller se efter hur mycket klockan är - med andra ord leva ett normalt och aktivt liv.

Förbundet ger information om hjälpmedel för synskadade och om tekniska nyheter på området. Det lönar sig att bli medlem i FSS!

 

Samhället står för kostnaderna för en del av hjälpmedlen. Hjälpmedel till hemmet och fritiden beviljas av centralsjukhusen eller kommunen. Hjälpmedel som används till studier eller arbete står FPA för. Sedan finns det en hel uppsjö med nyttiga saker som är hjälpmedel men som man inte får ersättning för.

Hjälpmedel för synskadade har oftast optiska- (förstoring), taktila- eller talandeegenskaper.

Kontakta våra rehabiliteringsrådgivare så hjälper de dig vidare med specifika hjälpmedelsfrågor. 

Länk till kontaktuppgifterna »

 

Daisy-spelare (ljudboksspelare)

Daisy-spelare används av personer med läshandikapp för att lyssna på ljudböcker. Till skillnad från andra ljudböcker kan man i en Daisy-bok lätt navigera och hoppa från kapitel till kapitel. I Finland får man spelare från finska Näkövammaisten liitto och ljudböcker får man låna från det statliga biblioteket Celia. Om man har en Ipad eller Iphone kan man också använda den till att lyssna på ljudböckerna. 

 
Optiska hjälpmedel

Digitalt förstoringsglas hjälpmedel

Förstoringsglas kommer i flera olika former och funktioner. Det finns traditionella förstoringsglas och elektroniska. De elektroniska har flera fördelar, man kan bland annat byta kontrast och förstoringen är större.

Läs-Tv är ett annat optiskt hjälpmedel som i praktiken är ett stort och stadigt elektroniskt förstoringsglas.

 

Vita Käppen

Två vita käppar

Vita käppen är onekligen det mest kända och det främsta hjälpmedlet för synskadade. Vi har en alldeles egen sida för vita käppen för den som är intresserad. Käppar finns i alla olika former och längder och är individuellt anpassade för varje person. En för lång eller kort käpp kan bli rent av livsfarlig.

Ledarhund

En svart labrador ledarhundsvalp

 

Ledarhunden känner de flesta till och är på samma vis som vita käppen en symbol för synskadade. Det är främst gravt synskadade som använder sig av ledarhund. FSS har ingen ledarhundsverksamhet, den sköts av Ledarhundsskolan i Finland. www.opaskoirakoulu.fi

Hjälpmedel för vardagen

Hjälpmedel som inte är taktila, talar vanligtvis. Det finns talande vågar, talande klockor, i princip vad som helst. Det finns hjälpmedel för det mesta för att klara av vardagliga sysslor.

Tekniska ”smarta” hjälpmedel

För tillfället befinner sig hjälpmedelsmarknaden mitt i ett brytningsskede eftersom allt fler vanliga kommersiella alternativ har funktioner som tidigare bara funnits hos regelrätta hjälpmedel. Som exempel kan nämnas Apples iPad som kan fungera som en läs-tv, förstoringsglas, ljudbokspelare med mera, allt i en och samma apparat. En skillnad är då att de inte har hjälpmedelsstatus och ersätts därför inte av samhället. Fastän deras kostnad oftast är mycket lägre. Smarttelefoner är alltså mycket bra alternativ till hjälpmedel. Om det känns svårt eller otäckt att börja använda en smarttelefon så hjälper vi till! 

Var kan jag köpa hjälpmedel?

Hjälpmedel säljs i Finland av bland annat följande företag. Deras websidor är tyvärr enbart på finska.

Aviris

Näköpiste Polarprint