Ålands Synskadade r.f.

Ålands synskadade är en kontakt- och intresseförening för svenskspråkiga synskadade på Åland. Föreningens centralort är Mariehamn och dess verksamhetsområde landskapet Åland.

 

Om föreningen

Ålands synskadade grundades år 1972. Då hette föreningen Ålandskretsen inom Finlands svenska synskadade rf. Föreningen ombildades år 1990 till en självständig distriktsförening som fick namnet Ålands synskadade rf.  Föreningen är fortfarande medlem i Förbundet Finlands svenska synskadade. Ålands Synskadade har tillsammans med förbundet en mötesplats - Ankaret som är ett hus anpassat för synskadade. Ankaret finns på adressen Jonahnnebovägen 7 i Mariehamn, Strandnäs.

Verksamhet

Vår förening har en livlig kursverksamhet, allt från borstbindning och punktskrift till datoranvändning. Vi träffas regelbundet en gång i månaden samt har olika temakvällar. Närmare information om våra kurser, månadsträffar och temakvällar hittar du i vår händelsekalender.

Vi brukar göra två mindre utflykter om året till någon mysig plats på Åland samt en sommarresa utanför Åland.

Föreningens ändamål är att fungera som intresse- och kontaktförening för synskadade inom dess verksamhetsområde. Föreningen verkar för att synskadade personer får med andra medborgare likvärdiga levnadsförhållanden i socialt, kulturellt och ekonomiskt hänseende.

Sitt ändamål förverkligar föreningen genom att bland annat:

  • informera och påverka myndigheter och beslutsfattare
  • bedriva informationsverksamhet genom att utge taltidningar och information i punktskrift och storstil
  • ordna studieverksamhet i form av kurser, studiecirklar, individuell undervisning och studieresor
  • ordna fritidsverksamhet i form av bl.a. medlemsträffar, hobbyverksamhet och diskussionsmöten
  • ordna rekreations- och motionsverksamhet i form av bl.a. läger, resor och motionsaktiviteter

Taltidningen

Förbundet Finlands Svenska Synskadade ger ut Ålandstidningen och Nya Åland som taltidning i samarbete med Finlands Svenska Taltidningsförening. Även FSS medlemstidningar samt andra tidskrifter kommer ut i ljudformat. För att lyssna på tidningarna behövs en taltidningsbox, dvs en Daisyspelare eller en app till din padda/dator och alla som uppfyller kravet på en synnedsättning på 50% eller mera är berättigade till en spelare/app.

För att få en spelare/app eller för att prenumerera på en taltidning, kontakta rehabiliteringsrådgivare Stina Nygård 050 595 4377 eller taltidningsstödet på Åland 040 68 00 950 . För teknisk hjälp med taltidningsspelaren, kontakta taltidningsstödpersonen. Tack vare ett projekt som FSTF (finlands svenska taltidningsföreningen) driver är prenumerationen på taltidningar konstandsfri år 2021-22.

Erfarenhetstalare

Undrar du hur det är att leva med en synnedsättning? Det kan våra erfarenhetstalare berätta i t.ex. skolor, på arbetsplatser eller föreningsträffar. Erfarenhetstalaren bokas via FSS tfn 050-341 0010.

Rolf Söderlund
erfarenhetstalare
0457-361 3634
rolf.soderlund65@gmail.com

 

Dokument