Ledarhundens dag

Ledarhundens dag firas sista onsdagen i april. 

Otzo, svart labrador

Hej! Idag uppmärksammas jag, Otzo, för det är ledarhundens dag idag! Ledarhundar i Finland har sitt ursprung i ett initiativ som kom av marskalk Mannerheim då han arbetade som ordförande för Röda Korset i Finland. De första ledarhundarna gavs till soldater och andra som blivit synskadade under vinterkriget. Sju år senare grundades Ledarhundskolan.

Jag bor i Karis och är 5 år. När jag var mellan 2 och 3 år var jag färdigtränad från skolan. Det är skolaren som tränar upp olika rutter med mig och rutterna är anpassade efter brukarens behov. När jag inte är i ledarhundrollen och är ledig tycker jag om att simma eller leka i vattnet, springa i fritt och undersöka i skogen, och böka i snön på vintern. Min favoritdestination är att gå och hälsa på ”mamma” som är husses mor.

Jag är lugn och snäll men jag kan vara lite busig ibland, såsom då vi besöker husses mor och husse vill gå hem men jag vill stanna kvar, eller då jag vill ta mina egna genvägar när jag leder husse. Jag är en viktig hjälp åt min husse så att han kan röra sig självständigt. Med mig får husse bra motion då vi går ut och gå två till fyra gånger om dagen och så är jag också en bra kompanjon.  

Till sist en viktig sak: Kom ihåg att inte klappa och hälsa på mig när jag har min sele på, då selen är borta är jag ledig och då är jag som vilken hund som helst. Tack!

Aktuellt