Synhälsa

Såsom andra kroppsdelar behöver också våra ögon omsorg. Med att ta hand om synhälsan kan ögonbesvär lindras och ögonsjukdomar förebyggas.

En ung kvinnas ögon undersöks av kvinna i vit kappa och glasögon.

Med en god belysning, daglig motion, mångsidig kost, regelbundna ögonkontroller och att skydda ögonen mot UV-strålning hjälper vi våra ögon att må bra. 

Belysningen och ljuset har en enorm betydelse för ögat och synen. Ju äldre vi blir desto mer ljus behöver vi i vardagen. Behovet av ljus ökar också under mörka tider. Med en god belysning underlättar vi de dagliga sysslorna, vi urskiljer färger, former och kontraster bättre i en bra belysning. Dessutom är det lättare att gestalta omgivningen och observera faror i tid. 

Det finns inga klara rekommendationer beträffande kosten och synhälsan. Det viktigaste för vår allmänna hälsa och ögonen är att äta mångsidigt och varierat för att undvika närings- och vitaminbrist.

Motion hjälper blodtrycket, blodsockernivån och kolesterolvärdena att hållas på goda nivåer och stöder en god synhälsa. Motionen hjälper oss att avlasta ögats ögonmuskler och hjälper mot ögontrötthet. Med rörelse tränas också balansen som påverkas ifall vi har en nedsatt syn.

Det är väldigt viktigt att undersöka ögonen regelbundet. En bra regel är att besöka ögonläkare/optiker med två-tre års mellanrum.  Om synen försämras långsamt och det inte tidigare funnits besvär med synen så skall en tid bokas till optiker eller ögonläkare. Har man glasögon rätt nyligen upplever att synen försämrats så rekommenderas ett ögonläkarbesök för att utesluta en långsamt framskridande ögonsjukdom. Försämras synen snabbt, akut, inom minuter, timmar så kontakta vården omedelbart.

Solens UV-strålar kan på sikt leda till grå starr och skador på gula fläcken. På kortare sikt kan så kallad snöblindhet, det vill säga små sår på hornhinnan, uppstå till följd av solen. Använd därför alltid solglasögon med filterklassen UV 400 då solen är framme.

Använd skyddsglasögon alltid vid hantering av farliga kemikalier, fyrverkerier.

Visste du att:

  • Torra ögon kan ge känsla av nedsatt synskärpan.  Röda, irriterande, grusiga, trötta, rinnande, ljuskänsliga ögon kan vara ett tecken på torra ögon. Ögondroppar som fås receptfritt från apoteken fungerar som konstgjorda tårar och återfuktar ögonen. Använd gärna ögondroppar utan konserveringsmedel.
  • Stress och sömnbrist kan påverka synkvaliteten. Återkommande stress kan ge störningar i synfältet, t.ex. fläckar eller tunnelseende och för lite sömn kan göra ögonmusklerna trötta vilket kan leda till suddig syn, dubbelseende och svårigheter att fokusera.
  • Ögonen mår bäst av att användas mångsidigt. Att titta på en skärm under långa stunder kan leda till muskelspänningar i ögat och falsk närsynthet. Därför är det bra att påminna om pausernas betydelse för att låta ögonmusklerna vila. För barn kan mycket skärmtid ge skadliga effekter också på lång sikt. Tips för att ta hand om synhälsan är 20-20-20-regeln:

20 minuter skärmtid, 20 minuter paus, 20 minuter titta långt bort.