Ögats dag 14.10

Ögats dag- World sight day

Temat för i år är #LoveYourEyes , med temat önskar man att sätta fokus på att sköta om sina ögon, se till att kontrollera synen regelbundet och rekommendera samma åt andra. Ögonens hälsa kan även ge en fingervisning om din övriga hälsa. De viktiga nyckelorden är Förebygg, Skydda, Bevara, Prioritera

öga

Förebygg med en balanserad och näringsrik kost kan hjälpa att bevara synen.

A-vitamin: Grönsaker med stark färg som spenat och morot stöder  hornhinnans och näthinnans funktion.

C-vitamin: Citrusfrukter, tomater och jordgubbar förebygger åldersrelaterade ögonsjukdomar som gråstarr och macula degeneration.

E-vitamin: Mandel, avokado och solrosfrön förebygger åldersrelaterade ögonsjukdomar.

Omega 6 + Omega 3: Fisk förebygger torra ögon och stöder näthinnan.

Zink: Bönor och baljväxter skyddar näthinnan.

 

Skydda dina ögon från solen med solglasögon. Håll ögat rent och tvätta bort eventuell kosmetika på kvällen. Tänk på hur nära eller hur länge du tittar på skärmar, ta en paus från datorn med 20-20-20 regeln, var tjugonde minut tittar du bort från skärmen på ett objekt minst 20 meter ifrån i 20 sekunder.

 

Bevara din syn med att uppsöka professionella med jämna mellanrum som kan gå igenom din sjukdomshistoria och kan undersöka dina ögon och din syn.  Även trycket på ögat är bra att få kontrollerat.

 

Prioritera din ögonkontroll och ögonhälsa då du besöker en hälsostation eller sjukhus. Se det som ett uppdrag att informera familj, vänner och bekanta om vikten av att ta hand om sina ögon.

 

Källa:

The International Agency for the Prevention of Blindness (IAPB)

https://www.iapb.org/world-sight-day/how-to-love-your-eyes/

Aktuellt

Ordet braillör har myntats av Förbundet Finlands svenska synskadade för att hedra Louis Braille som uppfann punktskriften för synskadade 1829.

 

Här följer aktiviteterna som hålls i maj, eller som har anmälningsdatum i maj månad.

Ledarhundens dag firas sista onsdagen i april. 

Föreningen ordnar på våren och hösten tillfälle för medlemmarna att ställa frågor om sina telefoner, hjälpmedel med mera..

Välkomna att delta i föreningens aktiviteter