Blindveckan 2019

Under blindveckan 2019 vill vi uppmuntra till lyckade människomöten och påminna om vikten av att ta varandra i beaktande. Här hittar du information om blindveckans kampanj och distriktsföreningarnas program under veckan.

Blindveckan firas 10–17.11. Under veckan vill vi uppmuntra till bra bemötanden och påminna om att personer med synnedsättning rör sig på samma ställen som alla andra: på stan, i butiker, i restauranger, i kollektivtrafiken och på kulturevenemang.

Ibland behöver personer med synnedsättning hjälp. Till exempel då en synskadad person stiger på en buss eller spårvagn kan personen ha svårt att se om det finns lediga sittplatser någonstans. Då lönar det sig att modigt fråga om man kan vara till hjälp. Biljettautomater, köer och vägarbeten är också exempel på situationer som kan orsaka huvudbry för personer med synnedsättning.

Synnedsättningar syns inte alltid utåt. Somliga synskadade använder ledarhund eller vit käpp och många använder ett blått synskademärke på rockslaget.

Speciellt under blindveckan önskar vi, att alla människor skulle vara mer lyhörda för varandras behov av hjälp. I varje bemötande finns det enbart vinnare, då både den hjälpbehövande och den som erbjuder sin hjälp blir glada.

Blindveckan syns i kollektivtrafiken i Helsingfors, Tammerfors, Åbo, Vasa och Uleåborg. På sociala medier är kampanjveckans slogan ”Det är svårt att se, vem som behöver hjälp. Fråga”.

Blindveckans kampanj förverkligas av Förbundet Finlands Svenska Synskadade och Näkövammaisten liitto.

Man kan följa och delta i kampanjen under blindveckan på Facebook och Twitter med hashtaggarna #svårtattse, #fråga och #blindveckan och på finska #onvaikeanähdä, #kysy och #sokeainviikko.

 

Tilläggsinformation:

Ordförande Gunilla Löfman, Förbundet Finlands Svenska Synskadade, tel. 0400 950446

Järjestöjohtaja Sari Kokko, Näkövammaisten liitto, p. 09 3960 4574

Tilläggsinformation om kampanjen: tf. kommunikationschef Camilla Blomstedt, Förbundet Finlands Svenska Synskadade, tel. 044 712 3013

För intervjuer i en specifik region i Svenskfinland, kontakta FSS distriktsföreningar: www.fss.fi/distriktsforeningar

Bildmaterial (Näkövammaisten liitto/Else Kyhälä) : www.nkl.fi/mediapankki

Näkövammaisten liittos webbplats: https://nkl.fi/fi/etusivu

 

Så här uppmärksammas blindveckan i Svenskfinland:

Huvudstadsregionen

Måndagen 11.11 kl. 15–17: Svenska synskadade i mellersta Nyland har träff på Kampens servicecentral, Salomonsgatan 21. Temat för träffen är ett tillgängligt samhälle och fungerande vardag. Diskussion med FSS socialpolitiskt sakkunniga Oscar Ohlis och Lotti Vaenerberg från Folkhälsans hemservice.

Västnyland

Måndagen 11.11 föreläsning med temat ”Har synen blivit sämre?”

Kl. 17.30-20.30 i auditoriet, Raseborgsvägen 5 (fd Sjukvårdsskolan) föreläser Leg.psykolog Thomas Londen om tidiga tecken på nedsatt syn och konsekvenser i vardagen. Seminariet varvas med föreläsning, diskussion och servering. Är du orolig över din syn eller har du en anhörig, en vän som du oroar dig för? Varmt välkommen med på detta tillfälle!

Seminariet arrangeras av Föreningen Svenska Synskadade i Västnyland r.f och Förbundet Finlands Svenska Synskadade för att uppmärksamma blindveckan.

Åboland

Tisdagen 12.11 kl. 15–17 Öppet hus i Åbo på Sydvästen, Eriksgatan 5 A (vån. 6). Åbolands Synskadade rf uppmärksammar blindveckan genom att bjuda på information och kaffe med tilltugg. Butiker och företag av olika slag i Pargas och Kimitoön uppmanas att göra sin verksamhet tillgängligare för synskadade.

Österbotten

Tisdagen 12.11 Må Bra Dag på Norrvalla, Vörå. En dag med temat ”Att mötas och må bra” som riktar sig till både medlemmar och deras närstående.

Under dagen blir det föreläsningar om välmående med Malin Knip från Folkhälsan, trivselcafé, promenad, vatten- och käppgymnastik och förstås lunch och kaffe.

Dagen arrangeras av FSS, Folkhälsan, Vasa Svenska Synskadade rf och Norra Österbottens Svenska Synskadade rf.

Huvudstadsregionen

Tisdagen 12.11 kl. 14–18 evenemang under temat ”mötesplatser” i köpcentret Iso Omena, Esbo.

Förbundet Finlands Svenska Synskadade och Näkövammaisten liitto ordnar ett tvåspråkigt evenemang för allmänheten för att uppmärksamma synskadefrågor. På plats finns erfarenhetstalare som svarar på frågor, och nyfikna får prova på en hinderbana med vit käpp och ögonbindel. Välkommen att hälsa på oss i köpcentret!

Östnyland

Lördagen 16.11 kl. 13 höstmöte och hjälpmedelsförevisning. Föreningen Svenska Synskadade i Östnyland r.f. har kl. 13 stadgeenligt höstmöte på Kajutan, Ågatan 33 E, Borgå och efter höstmötet förevisar FSS rehabiliteringsrådgivare Ann-Catrin Tylli vardagshjälpmedel för personer med synnedsättning.

 

Vi finländare är ofta blinda för andras hjälpbehov. Var uppmärksam och bryt mönstret. Fråga modigt om du kan hjälpa ifall du tror att någon är i behov av hjälp. Du kan även hojta till om en ledig sittplats, berätta var ändan av kön finns eller varna om hinder på vägen.#svårtattse #fråga #blindveckan #onvaikeanähdä #kysy #sokeainviikko

Publicerad fre 8.11.2019 kl. 8.32