Brist på blinkningar ger torra ögon

15.11.2021 uppdaterad 29.11.2021

Rinnande ögon, sveda eller grus i ögonen. Torra ögon är den nya folksjukdomen som har flera olika orsaker, bland annat mediciner och livsstil. Blinka ofta, det håller ögonen i form.

Optikern Aija Hirsimäki är expert på torra ögon.

Redan på 2000-talet kunde optikern Aija Hirsimäki konstatera att torra ögon blev allt vanligare.

– Många unga människor som kom till mig led av torra ögon. Eftersom det hittills hade varit en sjukdom som främst drabbade äldre kvinnor och förekom med vissa sjukdomar, väckte det min nyfikenhet.

Hon började forska i ämnet och specialisera sig. Så småningom klarnade bilden av sjukdomen som knuten till vår västerländska livsstil. Redan från unga år tillbringar vi mycket tid framför mobil- och dataskärmar, vilket gör att blinkreflexen slås ut och vi blir närsynta.

– När vi tittar på en mobil- eller dataskärm tror vår stenåldershjärna att vi gör något jätteviktigt, och då slutar vi att blinka för att vi behöver koncentrera oss. Och när blinkningarna kommer för sällan fuktas inte ögat som det ska, poängterar Aija Hirsimäki.

En annan orsak är tillgången på processad mat som generellt sätt innehåller lite näringsämnen, mineraler, vitaminer och fetter, vilket försämrar kvaliteten på tårfilmen som ska fukta ögat. Autoimmuna sjukdomar, IBD, Sjögrens symptom, reumatismen, rosacea, diabetes, samt mediciner som betablockerare och ögontrycksoch ögondroppar som innehåller konserveringsmedel är också kopplade till torra ögon. Yttre faktorer som torr inneluft och laseroperationer samt åldrandet påverkar också.

Meibums körtlar

Aija Hirsimäki visar ett foto på en 30-årig kvinnas öga på dataskärmen. På fotot ser man att Meibums körtlar, som spelar en viktig roll i produktionen av fetter till tårfilmen, har förtvinat.

– Ser du att alla hennes körtlar har förtvinat. De som finns under ögat är värst.
Körtlarna finns både i det undre och övre ögonlocket, och fungerar som pumpar och pumpar ut tårvätska över hornhinnan varje gång vi blinkar.

– Om vi inte blinkar tillräckligt ofta, hårdnar och stelnar oljan och täpper till öppningen på körtlarna. Då förlorar tårvätskan en viktig komponent, fettet som behövs för att tårfilmen inte ska avdunsta för snabbt.

Tårfilmen består av tre lager, ett mucin- eller slemlager som gör att vätskan fördelas jämnt över hinnans yta, sedan ett vattenlager som ser till att skräp transporteras bort från ögat och ytterst ett fettlager som förhindrar en för snabb avdunstning av vattnet. När någon av dessa komponenter rubbas får vi torra ögon.
– Ett vanligt symptom är att ögonen rinner så fort man går ut för att tårfilmen avdunstar för snabbt, och hjärnan tror att vi fått skräp i ögat och sänder ut extra mycket tårvätska.

Att ögonen svider, bränner och är röda och irriterade är också typiska besvär. Många beskriver känslan som om de hade grus i ögonen, men känner inte igen symtomen.
– En av mina yngsta klienter var en fyraåring som kom till min mottagning. Pojken blinkade och gnuggade sig i ögonen hela tiden, och pappan trodde att det berodde på skräp i ögat. När jag undersökte pojken visade det sig att ögonen var irriterade och torra, och att han spenderade dagarna med att spela dataspel och titta på video. Det blev en hel diskussion om skärmtid för barn med pappan.

Om ögonsjukdomen torra ögon inte vårdas kan följden bli allvarliga skador på hornhinnan och försämrad syn.

Ögonkvalster
Som Finlands första optikerexpert på torra ögon är Aija Hirsimäki banbrytande på många sätt. Hon har infört nya undersöknings- och behandlingsmetoder och omger sig med optiska maskiner som är det senaste i branschen. Fotot på den 30-åriga kvinnans körtlar är tagna med en maskin som heter Oculus Keratograph och finns på Instrumentariums klinik för torra ögon i Tammerfors.

– Vill du att vi tittar på hur dina ögon ser ut? Här kan man se om hornhinnan är skadad, eller om fettkanalerna är igentäppta.

Jag sätter mig framför maskinen. Undersökningen börjar med att ett färgmedel läggs in i ögat, och sedan får man titta in i en tratt så länge som möjligt utan att blinka medan ögat filmas. Färgämnet, som fastnar på hornhinnans yta där det finns skador, känns knappt. Svider inte. Efteråt tittar vi på bilderna av mitt öga tillsammans.

 – Dina ögon är i förvånansvärt bra skick med tanke på att du jobbar framför datorn. Hornhinnan är pyttelitet svullen och torr men annars klar, genomskinlig och hel. Dina fettkanaler är helt öppna, förutom en på vänster sida. Har du märkt något med det ögat, att det rinner? Möjligtvis har du lite smuts och kvalster i ögonen. Dessa kvalster är en del av vår normala flora. Ibland förökar de sig för mycket, och täpper till körtelkanalerna. Det botas med att man rengör ögat med sterila våtservetter som innehåller Tea Tree olja som kvalsterna dör av.

Behandlingar och egenvård
Eftersom torra ögon till stor del beror på våra levnadsvanor är det möjligt att bota genom livsstilsförändringar och behandlingar. Om Meibums körtlar har förtvinat och slutat fungera kan man väcka dem till liv med värmebehandlingar, och mjölka ut den dåliga vätskan som täpper till öppningarna. Det finns även en maskin som kan väcka körtlarna till liv med värmeimpulser, en metod som bland annat använts inom plastikkirurgin för att stimulera produktionen av kollagen.

– Den är utvecklad av en ögonläkare i New York. Det går ungefär 15 minuter per dag åt att sköta om ögonen. Resultatet kommer om två tre månader.

Aija Hirsimäki brukar skräddarsy en egenvård som passar hennes kunder samtidigt som de tittar på hur ögonen ser ut på dataskärmen. Pauser från skärmarbetet där man fokuserar på långt håll och gärna blinkar 20 gånger ingår i rutinerna.

– Med en konstnär kom vi överens om att hon varje gång hon tog målfärg med penseln skulle blinka. Vi ska blinka var 5-7 sekund för att ögonen ska hållas fuktiga. En god tårvätska fuktar ögat i 10 sekunder.

Hälsosam mat med bra fetter som behövs för att kroppen ska kunna producera en tårfilm av bra kvalitet finns i ägg, lax, nötter, olja. Torra ögon beror ofta på att man har brist på fetter som smörjer ögat och förhindrar avdunstning av fukt i ögat.

– För ögonhälsans skull ska man undvika processad och näringsfattig mat, den innehåller dåliga fetter. Att dricka mycket är nödvändigt. Vissa säger att de dricker mycket kaffe och te, men de torkar ut kroppen. Ögondroppar och mediciner som innehåller konserveringsmedel torkar också ut ögonen. Kosttillskott brukar också användas vid torra ögon. Aija Hirsimäki har varit med och tagit fram kapslar med havtornsolja som innehåller omega-7 som hjälper ögat att göra bra fetter till tårfilmen.
– Havtorn har i hundratals år använts som smörjningsmedel för leder bland annat i Kina.

Text och Foto: Helene Wallin.

Artikeln har publicerats i Synvinkel 7,2021.