Ett förslag med både allvarliga brister och positiva möjligheter

12.4.2022 uppdaterad 7.2.2023

FSS har gett ett utlåtande på förslaget till den nya funktionshinderservicelagen. Lagen planeras träda i kraft 2023.

I sin helhet upplevde FSS regeringens förslag på ny funktionshinderservicelag som en förbättring till den nuvarande lagen som redan länge varit i behov av en omfattande uppdatering. FSS tog i sitt utlåtande fasta på otydliga formuleringar som riskerar orsaka en försämring av rättigheter för personer med synnedsättning.

Sensorisk funktionsnedsättning, diagnos och behov

En grav miss i förslaget är saknaden av sensoriska funktionsnedsättningar (på finska aistivamma) i kontexten vad som avses med att vara funktionshindrad. FSS anser att begreppet sensorisk funktionsnedsättning bör tilläggas i lagtexten.

Ett annat orosmoment är risken för varierande tolkning av lagen och ett åldersbaserat tänkande. FSS är speciellt orolig för hur ärftligt betingade sjukdomar såsom makuladegeneration i framtiden kan tolkas felaktigt som normalt åldrande, vilket kan innebära att man felaktigt får avslag på till exempel assistans.

Formuleringen om ”personens behov av hjälp, stöd och omsorg som inte är ett normalt behov som hör ihop med åldersstadiet” anser FSS att måste ändras så att redan ett av dessa (behov av hjälp, stöd eller omsorg) ska räcka. Ifall redan ett av dessa behov inte uppfylls, begränsar det möjligheterna till ett jämställt och delaktigt liv.

Svenskans ställning måste tryggas

Tillsammans med övriga svenskspråkiga funktionsrättsorganisationer har FSS även fäst uppmärksamhet vid språkfrågan. För att funktionshinderservice i framtiden ska kunna fås på svenska måste även språket tryggas uttryckligen på paragrafnivå i lagtexten – för tillfället öppnas språket upp enbart på motiveringsnivån i förslaget.

Klientens vilja och individuella behov

FSS är nöjd med lagförslagets förankring i FN:s funktionshinderkonvention och den personliga viljan och individuella behovens betydelse för funktionshinderservice. Det är dock viktigt med formuleringar så som vilja framom åsikt.

FSS ställer sig även positivt till bland annat färdtjänstens mångsidighet i stöd för rörlighet. Detta möjliggör för individen fungerande lösningar, men ställer samtidigt krav på instansen som gör beslutet. Det är viktigt att personer behandlas på samma sätt i olika områden, men ändå med beaktande av personens individuella behov och livssituation. Vid ordnandet av arbets- och studieresor anser FSS att samordning av transport inte är en fungerande lösning. Förseningar och omvägar försvårar deltagande i studie- och arbetslivet, vilket direkt motverkar jämlikt deltagande.

Mer information och inlämnade utlåtanden:

Samtliga utlåtanden som lämnats in inom utsatt tid på förslaget om nya funktionshinderservicelagen kan läsas på webbplatsen utlåtande.fi.

FSS intressepolitiska ställningstaganden finns samlade i dokumentbanken på sidan påverkansarbete.