Fotouställning: Mosaikberättelser om former och färg

5.1.2022 uppdaterad 18.1.2022

Anna-Galleriet i biblioteket Sello, Esbo, bjuder på unik fotoutställning 4–28.1.2022.

Tero Kokko, man i äldre medelåldern, stor leende vid väggen med färggranna fototavlor.

Fotografierna i Mosaik-trilogin har tagits med ett förstorande hjälpmedel, vilket den synskadade skaparen Tero Kokko även använder i sin vardag. Utställningen innehåller tillgängligt material, så som reliefbilder och material i punktskrift. På bibliotekets andra våning visas även en utställning om tillgänglighetens historia.

Så här beskriver Tero Kokko utställningen i ett pressmeddelande:

"Mosaik-trilogin är en kollektion bestående av tre separata men trots det enhetliga fotografiserier. När man förstorar saker i avsevärd omfattning kan man även på makronivå hitta ett universum, annorlunda, men ändå så bekant. Denna bildserie strävar till att beskriva och visa just det.

Tillgänglighet är en mycket relevant del av utställningen. Utställningen Tillgänglighetens historia som visas i glasvitrinen på bibliotekets andra våning har sammanställts i samarbete med Synskadades museum.

Jag hoppas kunna presentera en utställning för alla sinnen och som tar olika människor i beaktande. Därför har man på flera olika sätt lagt fokus på tillgänglighet. Med hjälp av telefon och QR-kod kan besökaren exempelvis använda utställningens nätinnehåll som hjälpmedel. Materialet finns även tillgängligt på svenska och engelska.

Konsten tillhör alla - Är det så i praktiken? Denna utställning har exempelvis med mycket små medel gjorts tillgänglig nästan för alla.  Några av utställningens bilder har bearbetats till pappersbilder i relief, det vill säga kopior som man kan känna på. Därutöver ger upphovspersonen en beskrivning och analys av bilderna."

Utställningen webbplats publiceras under andra veckoslutet i januari på webbplatsen:

http://www.omat.fi/mosaiikki/