Fredrik träffar vänner både virtuellt och lokalt

13.2.2020 uppdaterad 7.2.2023

Digitaliseringen gör det både lätt och svårt att skaffa vänner. Lätt eftersom det finns många olika forum att bekanta sig med människor som har liknande intressen, men också svårt eftersom alla inte behärskar tekniken och hellre skulle träffas i verkligheten. Fredrik Lindgren från Tenala drar nytta av det bästa i båda världarna.

Fredrik Lindgren och Bengt Ahlvik

- Jag har många vänner som jag umgås med via nätet, berättar han.

Fredriks kompisar på nätet kommer från hela världen och de har två saker gemensamt, de är unga och har en synnedsättning. Fredrik kom i kontakt med dessa likasinnade via olika spelsajter. 

- Vi började diskutera med varandra och kom fram till att det fanns andra som var i liknande situation i livet. I dagens läge pratar vi med varandra på nätet på samma sätt som man pratar i telefon, det handlar inte bara om att skriva meddelanden till varandra. 

Att komma i kontakt med andra spelintresserade ungdomar med synnedsättning på nätet har också förbättrat tillgängligheten på vissa spelforum.

- Vi har tilltalat brister i tillgängligheten för personer med synnedsättning på spelsajter. Den här formen av social samvaro är inte för alla, man måste vara tekniskt lagd och det är inte alltid helt lätt. 

Nätet ersätter inte det lokala

Fredrik Lindgren har vuxit upp i Tenala och jobbar för tillfället som praktikant på MHL Transport. Han har studerat både i Finland och Sverige och hör till skaran av FSS yngre medlemmar. I år sitter han dessutom i FSS styrelse. På fritiden är han också aktiv inom lokalföreningen i Västnyland.

- Genom lokalföreningen hittar man de lokala kontakterna, medan mina kompisar på nätet erbjuder ett fint kamratstöd på distans. Det är inte så troligt att vi kommer att kunna träffas på riktigt, medan jag har andra vänner och bekanta som bor nära tack vare lokalföreningen, säger han.

Fredrik anser att han är en positiv och öppen person och han tror att det har hjälpt honom hitta vänner.

- I tonåren var det tufft, jag har vuxit upp på en liten ort och min synnedsättning gjorde att folk kanske såg lite ner på mig. I dag är jag glad över att kunna säga att jag har många vänner och jag känner att jag alltid har någon som jag kan vända mig till om det behövs.

I vuxenlivet har det blivit lättare att hitta vänner, och Fredrik tror att den egna inställningen till livet spelar en stor roll i hur andra vågar närma sig och knyta vänskapsband.

- Jag försöker vara motiverad och utåtriktad, folk vet att jag inte ger upp så där bara. Jag tror att det är egenskaper som andra uppskattar hos mig.

Varför anser du att det är viktigt med vänner?

- Vänner är till för att ge stöd om man behöver det. Ibland kan det också handla om hjälp i vardagen. Men fram för allt ska vänner orka lyssna när man har något att berätta.

Bildtext: Fredrik Lindgren och Bengt Ahlvik från NÖSS träffades på FSS höstmöte.