Hur är det att använda munskydd?

30.9.2020 uppdaterad 7.2.2023

Förra veckan gick THL ut med en rekommendation om att använda munskydd inomhus då säkerhetsavstånd inte går att hålla. Det här betyder i praktiken att alla uppmanas bära munskydd i till exempel matbutiken, hos frisören, på möten och så vidare. FSS uppmanar alla medlemmar att bära munskydd på förbundets tillställningar. 

 

Barbro Puharinen, Peter och Gunbritt Sahlsten, Bernt Snygg, Kerstin Lillbåsk, Marita Karlsson, Marjatta Lönnqvist och Febe Mörk på väg till vårmötet i Tammerfors den 5 september. 

I huvudstadsregionen har munskyddsrekommendation i kollektivtrafiken funnits sedan våren. För finländare verkar munskydd ändå tills vidare kännas rätt så främmande - i rusningstid i kollektivtrafiken är det bara omkring hälften som bär de rekommenderade skydden.

FSS tillämpar också rekommendationen och delar ut gratis munskydd på alla möten och distriktsföreningarna delar ut munskydd och handskar på sina evenemang och utfärder. 

Så här beskriver FSS bokförare Ann Ollikainen upplevelsen av  att använda munskydd under vårmötet i Tammerfors;

- Det kändes ovant att prata länge med munskydd. Det var tungt, men man lär sig också hur man ska prata med munskydd. Det är viktigt att inte skrika bakom munskyddet. Jag har också deltagit på en utbildning där alla deltagare bar munskydd i fyra timmar. Man vänjer sig. 

Ollikainen bär också munskydd på fritiden, bland annat i samband med butiksresor och skridskohobbyn. 

Vasa svenska synskadade åkte till FSS vårmöte i samlad trupp. Föreningen delar alltid ut munskydd och egångshandskar till dem som vill ha. 

- Vi hade alla på oss munskydd i tåget. Men överlag är det många som inte vill ha munskydd eftersom de känns tungt och jobbigt, säger verksamhetsledare Febe Mörk

De vanliga orsakerna till att inte är bära munskydd är ovana och att det känns obehagligt. Men det finns också positiva saker med munskyddet, konstaterar FSS bokförare Ann Ollikainen. 

- Om man är lite nervös så förhindrar munskyddet att man börjar hyperventilera, funderar hon skämtsamt. 

Rehabiliteringsrådgivare Ulla-Britt Ingman minns våren och första gången hon gjorde hembesök med munskydd på. 

- Vi satt ute på gården med klienten jag träffade. Jag hade både munskydd och handskar och det var ganska varmt ute. Mina glasögon immade igen när jag pratade. Efter en stund fick jag också flytta mig för att det blev så varmt i solen, minns hon. 

Sedan dess har hembesöken alltid utförts med munskydd och handskar. 

- Jag har märkt att det är viktigt att trycka fast munskyddet ordentligt vid näsan och ha glasögonen ovanpå, då immar det inte lika lätt. Personligen tycker jag att det är lättare att använda visir då man ska prata mycket, säger Ulla-Britt. 

För att citera en medlem som var med på vårmötet och tappert bar munskydd under resorna trots fyllda 80 år;

- Man kan inte bara sitta hemma och vänta på döden!

 

Bildtext: Barbro Puharinen, Peter och Gunbritt Sahlsten, Bernt Snygg, Kerstin Lillbåsk, Marita Karlsson, Marjatta Lönnqvist och Febe Mörk på väg till vårmötet i Tammerfors den 5 september.