Hurdan belysning är bra i mörka tider?

24.11.2020 uppdaterad 7.2.2023

FSS rehabiliteringsrådgivare ger tips på hurdan belysningen ska vara för att synen ska fungera optimalt under den mörka årstiden. 

Två glödlampor som lyser

Behovet av ljus ökar under den mörka årstiden. Speciellt personer med synnedsättning och äldre behöver mera ljus i vardagen. Hur mycket ljus man behöver är ju väldigt individuellt. Alla reagerar på ljus olika; en del behöver mycket ljus medan andra gillar mindre ljus för att inte bli bländad.

Orsaken till att man ser sämre i skymning och mörker och behöver mera ljus, beror på att det sker förändringar i näthinnans nervceller och i ögats lins. Man kan jämföra att en 60 årig behöver 10 gånger mera ljus än ett barn i 10 års åldern. 

Ljuset har en enorm betydelse för seendet. En god belysning har en viktig roll; utförandet av dagliga sysslor lyckas bättre och förbättrar möjligheterna att gestalta omgivningen samt att röra sig och fungera tryggt. När man ser bra observerar man faror i tid och undviker olyckor. Det är även lättare att urskilja färger och kontraster i bra belysning.

Handikappservicelagen och förordningen förutsätter att ändringsarbeten och anskaffning av redskap och anordningar i bostaden görs för att man kan leva och vara verksam trots en funktionsnedsättning.
Det är kommunens skyldighet att som särskild stödåtgärd ekonomiskt ersätta bostadens ändringsarbeten samt redskap och anordningar som hör till bostaden.

Hurudan belysning?

Grundkraven på god belysning: 

  • tillräcklig allmän belysning
  • jämn belysning
  • god belysningskvalitet: ljusets färg, rätt riktning, rätt ljusstyrka
  • reglerbar belysning, dimmer!
  • bländfritt ljus
  • tillräcklig arbetsbelysning
  • lämplig punktbelysning 

Varför god belysning?

  • lättare att se detaljer, skilja åt kontraster
  • bättre synergonomi, man kan utnyttja sina synrester bättre
  • precisionsarbete underlättas
  • lättare att sköta vardagsbestyr
  • tryggare och enklare att förflytta sig
  • lättare att fungera socialt

Belysningen i hemmet

Alla rum var man vistas bör ha en jämn belysning och belysningen skall vara bländfri. God arbetsbelysning behövs i de utrymmen där man utför dagliga sysslor.

I tamburen: en jämn belysning i hela utrymmet från golv till tak. Belysningen borde också räcka till för att kunna se i klädskåpen. 
I köket: belysningen bör vara effektiv, tilläggsbelysning vid skåp, diskbänk, spis och arbetsytorna, inga mörka ställen vid arbetsytorna. Belysningen skall vara bra så att ljuset räcker till när man drar ut skåp och lådor. Bra belysning i köket minskar och förebygger också risker för olyckor. Bra belysning vid matbordet, får inte blända. 
Våt- och tvätt utrymmen: behövs mycket bra belysning för att man skall kunna sköta sin hygien och klädvård. Man behöver också kunna fungera i utrymmet utan glasögon vilket kräver att man skall ha en god belysning. Bra belysning förebygger också att man inte halkar. 
Sovrummet: vanligen behöver ljuset i sovrummet inte vara så starkt, bra nattlampa som punktbelysning är viktigt. Bra belysning vid klädskåpen rekommenderas för att man skall kunna se in i skåpet. 
Vardagsrummet: belysningen i vardagsrummet borde kunna justeras enligt behov med en dimmer. Storleken på rummet påverkar hurudan belysning är lämplig. 
Trappor inomhus: bör belysas bra för trygghetens skull och man gestaltar/ser trapporna bättre. Viktigt med jämn belysning i trappan. I trapporna= trappstegen borde markeras med en kontrastmarkering där trappstegens kant finns, detta underlättar och förebygger olyckor bland äldre personer och synsvaga. 

Belysningen skall vara tillräcklig också vid ytterdörren för att hitta rätt dörr eller nyckelhålet. Viktigt att också gården har belysning där man rör sig. 

Bild: Pixabay