Idag firar vi ledarhundens dag!

27.4.2022 uppdaterad 26.4.2023

Ledarhunden Coro tar sina första steg som ledarhund.

Anders med vitt skägg och grå jacka och skrattande Jessica i vinröd jacka står framför café med två svarta labradorer varav den ena har sele och den andra koppel.

Den internationella ledarhundsdagen infaller den tredje onsdagen i april.

Paret Anders och Jessica Holmlunds ledarhund ”Coro” flyttade in hos dem för ett halvår sedan. Den är en svart labrador och två år gammal.

- Han föddes 2019 när coronapandemin bröt ut och döptes därför till Corona, säger Anders.

Det är Anders andra ledarhund. Hans första ledarhund gick i pension efter att ha opererat bort öronen på grund av inflammation.

Att ha en ledarhund ger Anders framför allt en frihet och ett oberoende att röra sig ute på egen hand. Den gör att hans liv påminner mer om livet för den som ser.

Det är oerhört betydelsefullt att ha en hund som är dina ögon. Är jag ensam hemma kan jag ta en promenad på egen hand. Jessica får i sin tur egentid.

Eftersom det är ett hjälpmedel kan den följa med överallt, till restauranger, kaféer, mataffärer och tåg. Man säger att hunden är människans trognaste vän, och det är sant.

Coros skolning pågår fortfarande. Han håller på att lära sig olika rutter och hur en ledarhund ska bete sig, vilket inte alltid är helt lätt.

- En vana som måste arbetas bort är att han vill hälsa på hundar vi möter när vi promenerar, Coro  är också lite för entusiastisk.

Så småningom lär han sig att han ska gå till kiosken när Anders ger kommandot kiosken.

- Det tar minst ett år innan hunden lär sig att förstå vad man vill med den, säger Jessica.

Bredvid Coro ligger en annan svart labrador. Den saknar sele och heter Pingo och är Coros bror. Den skulle bli ledarhund men klarade inte testet på

ledarhundshundskolan.

De sade att Pingo kunde allt, men helt enkelt inte tyckte det var roligt att vara ledarhund. Då gick det inte.

Nu är Pingo istället Jessicas hund, och de tränar bland annat agility.

- Pingo är min hund, och Coro Anders. Vi märker en tydlig skillnad, berättar Jessica.

Båda hundar har lärt sig att inte springa efter en handboll. Handboll är sönernas hobby. De äter inte heller maten innan de får tillåtelse.

- Man kan inte leka så mycket med ledarhundar, eftersom de triggar jaktinstinkten.

I framtiden hoppas Jessica och Anders att det skulle ordnas träffar för svenskspråkiga ledarhundarsägare i Finland.

- Allt som gäller ledarhundar går på finska. Det är viktigt att kunna prata på sitt modersmål. De som bor på Åland tycker det är jättesvårt.

I samband med den internationella ledarhundsdagen vill FSS påminna om att inte ta ögonkontakt eller prata med en ledarhund som jobbar. Men kom ihåg att bara för att du inte får ta kontakt med ledarhunden, betyder det inte att du inte får ta kontakt med hundens förare.

 

Text och Foto: Helene Wallin