Inkludering är pop

9.6.2022 uppdaterad 1.2.2023

SAMS sommardagar bjöd på bastubad, inspirerande föreläsningar och möten.

Kaj Kunnas har en gul skjorta med mönster och står och pratar på SAMS sommardagar.

Gemenskap, samarbete och inspiration var temat på SAMS sommardagar i Tammerfors. Ordbrukaren och sportkommentatorn Kaj Kunnas berättade bland annat att hemligheten bakom Leijonens ishockeyframgångar ligger gömd just i dessa tre ord. Han berättade också om en stroke han drabbades av för några år sedan, och hur den påverkade honom.

- Att vara närvarande i stunden är viktigt, och att vara tacksam, sade Kaj Kunnas som skrivit en bok med sina förebilder som heter Kohtaaminen.

Journalisten Christa Mickelsson berättade om en stroke hon drabbades av som 33-åring, och sin kamp för att komma tillbaka.

- Jag drabbades av allvarlig afasi och kunde inte gå, men det enda jag tänkte på var att jag måste bli frisk för mina barns och min egen skull, sade Christa som idag jobbar deltid som journalist och föreläser om det hon varit med om.

Malin Gustavsson, expert i likabehandlingsfrågor, pratade om inkludering.

- Inkludering är pop! Det ni gör är viktigt i dag. Ju mer vi skapar inkludering, desto mer gynnas alla. De som är bekvämt för några få, kan vara bekvämt för alla, menade Gustavsson, som uppmanade deltagarna att samarbeta med myndigheter och företag att få en inkluderande verksamhet.

- Förändring känns, annars är det inte fråga om en förändring.

Dagen avslutades med järnmannen Robson Lindberg som berättade om en hjärnskada han fick när han spelade ishockey 2016. Vägen tillbaka har varit oändligt lång. Och kantad av svårigheter. Han tvingades lära sig att krypa, gå och prata på nytt. Det som drev honom var viljan att vara med i tävlingen Ironman.
På programmet stod även yoga, bastubad, rundtur i Tammerfors samt en trerättersmiddag samt dans. Alla deltagare kände stor glädje över att träffas och utbyta idéer.

Text: Helene Wallin