Kennelförbundet ger ledarhunden Nisse hjältestatus

Finska kennelförbundet delar årligen ut utmärkelser till hundar som utfört betydande gärningar och till och med räddat människoliv. En av de 22 hundarna som i år får utmärkelsen är ledarhunden Nisse.

Ulla och Nisse på gatan

Nisses matte Ulla Jensen kallar Nisse för en vardagshjälte.

- Nisse har gjort många goda gärningar, han har bland annat försvarat andra hundar och dragit upp ett barn som trillat i vattnet, berättar hon.

Men den här gången får Nisse beröm för att han räddat matte Ullas liv.

För några år sedan kände Ulla Jensen sig konstig, hon hade haft kraftig halsbränna och muskelvärk under dagen och Nisse betedde sig ovanligt och lämnade inte henne i fred. På kvällen gick Ulla och lade sig som normalt, men Nisse var orolig. På natten väckte han Ulla och tvingade henne till och med upp från sängen. Ulla beslöt sig för att för säkerhets skull ta en taxi till läkaren. Nisse stannade hemma.

- Jag hade ingen aning om att jag hade en massiv hjärtinfarkt på gång, men Nisse kände det på min lukt att jag var nära döden.

Tack vare Nisses insats tog sig Ulla till vården och i dag mår hon bra. Bara en halvtimmes fördröjning kunde ha kostat henne livet.

- När Nisse sedan kom till sjukhuset för att hälsa på mig snusade han länge på mig. Sedan drog han en djup suck och sjönk ner på golvet för att sova bredvid min säng. Han märkte på doften att nu håller jag på att bli frisk, berättar Ulla.

Ulla och Nisse har levt tillsammans i sju år. Nisse kom till Ulla som en vanlig sällskapshund, men både hon och bekanta med ledarhundar märkte att Nisse var ett utomordentligt exemplar.

- Jag ansökte om att få Nisse som ledarhund, och det gick i genom. Det är ovanligt att sällskapshundar beviljas bli ledarhundar i Finland.

Nisse blev skolad till officiell ledarhund och hjälper Ulla som har en synnedsättning röra sig på stan. Utöver sina uppgifter som ledarhund är han nu också hjältehund. Kennelförbundet ordnar i mars en ceremoni där årets hjältehundar får sina utmärkelser.

- Jag är glad att Nisse får den här utmärkelsen av en så stor aktör som Kennelförbundet, säger Ulla som tycker att alla ledarhundar och deras insatser i samhället borde uppmärksammas mer än det görs i dag.

Läs mer om hjältehundarna (på finska) här; https://www.kennelliitto.fi/tietoa-meista/uutiset/kennelliitto-palkitsee-22-sankarikoiraa-ihmishenkien-pelastamisesta

Foto: Niklas Sandström

Publicerad lör 14.11.2020 kl. 10.55