Kröningen av Lucia 13.12.2020

Finlands Lucia 2020, Ingrid Enckell, kröns i Domkyrkan i Helsingfors på luciadagen 13.12 av undervisningsminister Li Andersson.

En dekorationsfigur av ljudhårig Lucia med blont hår och ljuskrans och vit klänning med rött skärp. En suddig julgran syns i bakgrunden.

Lucia anses ha varit en historisk person som levt mellan åren 283 och 303. I Luciatraditionen ingår många element som smält samman till en helhet. Hon är blandning av både Sankt Nikolaus, julbocken, Jesusbarnet och Lucifer, menar traditionsforskarna. Lucia är även synskadades skyddshelgon.

Idag representerar Lucia ljus och värme. I Finland har den långa luciatraditionen en viktig funktion för medelinsamling till förmån av barnfamiljer i behov av stöd.

Luciainsamlingen samlar in medel för Folkhälsans förebyggande arbete för familjer i behov av stöd. Finlands Lucia förvaltas av Folkhälsan i samarbete med Hufvudstadsbladet och Svenska Yle.

Kröningen av Finlands Lucia i Helsingfors Domkyrka med efterföljande kortege har traditionellt varit en stor folkfest, som samlat en fullsatt domkyrka och omkring 30.000 personer på Senatstorget och längs kortegens rutt. I år råder en coronapandemi och luciafirandet måste anpassas för att vara så tryggt som möjligt ur smittskyddsperspektiv. Samtidigt anser Folkhälsan att det är viktigare än på länge att låta lucia sprida värme, ljus och hopp till alla som behöver det.

Kröningen av Lucia är inte öppen för publik i år på grund av försiktighetsåtgärder till följd av coronaepidemin, men kröningen sänds som vanligt på TV. Du kan följa med Luciadagen från och med kl. 09:10 via Yle Arenan.

Läs mer om Luciadagens program på Folkhälsans webbplats.