Pressmeddelande: Elin Sundell från Raseborg är Årets braillör 2022

20.5.2022 uppdaterad 27.5.2022

FSS premierar igen Årets Braillör. Utmärkelsen tilldelas personer som främjat punktskriften på olika sätt.

En leende Elin i långt blont hår, svart polotröja och pink kavaj. Elin har en bok i punktskrift i handen.

Elin Sundell har arbetat mångsidigt och aktivt för att öka medvetenhet om tillgänglighet. Under Sundells år som producent för Luckans barnkultur och som projektledare för Tips om tillgänglighet har punktskriften uppmärksammats på flera sätt. Punktskriften har bland annat tagits i bruk på skyltar i Luckans utrymmen och Sundell har även arbetat fram den nordiska barnboken En kråksång för Nordens barn i tillgängliga format. Barnboken finns idag på svenska, finska och nordsamiska, samt skriven i punktskrift på svenska. 

- Det känns verkligen bra att så här få uppmärksamma Elin Sundell, som jobbat med tillgänglighet på ett brett sätt och utan att glömma punktskriftens betydelse i tillgänglighetsarbetet. Det är värdefullt och viktigt att punktskriften kommer med i det offentliga rummet och i olika sammanhang, säger FSS punktskriftsansvariga Tessa Bamberg.

Elin Sundell har studerat punktskrift på FSS kurs för seende och i samarbete med förbundet producerat en inspirationsfilm om punktskriften. Hon har även syntolkat teater och arrangerat en verkstad om syntolkning i samarbete med FSS. 

- Det har varit otroligt lärorikt att få samarbeta med FSS och andra sakkunniga organisationer som arbetar med tillgänglighet. FSS har inspirerat mig som producent på flera sätt, säger Elin Sundell.

Elin Sundell är färsk verksamhetsledare för Kulturhuset Karelia i Ekenäs.

- Vi är glada för att den tillgänglighetskunskap som Elin Sundell samlat på sig de senaste åren nu sprids vidare i nya organisationer och genom nya samarbetsformer, konstaterar FSS kommunikationschef Camilla Rusk.

Elin Sundell koras måndagen 23 maj kl. 13–15 på kulturhuset Karelia i Ekenäs.

Ordet braillör har myntats av Förbundet Finlands Svenska Synskadade (FSS) för att hedra Louis Braille som uppfann punktskriften för synskadade 1829. 

Mer information:

Punktskriftsansvarig Tessa Bamberg, tfn 044 712 3024, e-post tessa.bamberg@fss.fi