Recension av appen Storytel

20.12.2021 uppdaterad 5.1.2022

Föreställ dig att du är jag för ungefär 6 år sedan. Du har fått tillbaka läslusten efter de tunga gymnasieåren, men din talboksspelare har gått sönder av all användning.

En pojke i skolåldern sitter på sin säng och lyssnar på en ljudbok i hörlurarna. Det är kväll,

Hade du varit i en liknande situation som denna hade du nog velat komma på ett enkelt sätt att få tillgång till talböcker igen. För mig var den enklaste lösningen att börja prenumerera på Storytel, en streamingtjänst som specialiserat sig på att erbjuda ett stort utbud av ljudböcker till prenumeranterna.

I skrivande stund har jag läst 342 böcker genom Storytel, vilket säkert är ett tecken på att jag är nöjd med mina upplevelser av tjänsten. Applikationen är lätt att använda och är dessutom tillgänglig då man använder sig av skärmläsaren på en smarttelefon. Det är förstås viktigt att poängtera att jag använder appen på en Iphone och att jag inte haft möjlighet att testa appen på andra enheter.

Storytel har redan funnits på marknaden under en relativt lång tid och har inte alltid varit så tillgänglig som den är idag. Det fanns till exempel en bugg, som resulterade i att voiceover-användare inte hade möjlighet att komma åt alla titlar i nyhetsflödet, men detta har nu åtgärdats. 

Ett problem som fortfarande kvarstår och som stör mig en hel del är att appen till en stor del är på finska, även om min enhets språk är svenska. Knappar och menyer som används för att komma åt olika menyer är översatta, men kategorierna i huvudflödet är tills vidare på finska, vilket kan försvåra användningen om man till exempel inte kan det finska ordet för skönlitteratur.

Så vad tycker jag slutligen om Storytel? Överlag måste jag säga att jag uppskattar tjänsten och kan med glädje rekommendera att du åtminstone ger Storytel en chans. Appen har några små problem, men de är lätta att kringgå med vilja och lusten att läsa nya böcker. Låt inte det lite höga månadspriset skrämma dig. Det finns en prövotid för att hjälpa dig att komma igång med ditt nästa fiktiva, eller faktabaserade äventyr.

Text: Fredrik Lindgren