Resa till Kalmar - Öland

24.11.2021 uppdaterad 25.11.2021

FSS medlemmar välkomnas på resa med Vasa svenska synskadade och Oravais trafik till Kalmar-Öland.

Resan till Kalmar-Öland ordnas i juni 2022. Här följer information om resans program, allmän information och anvisningar för anmälning.

Dag 1, tisdag 14.6, Middag

Hemorten -Åbo

Oravais Trafiks buss samlar upp gänget från Jakobstad -Nykarleby – Vasa och söderut längs kusten, rutt och tidtabell kommer senare. Vi stannar för att äta en buffe i Gamla Rauma på Villa Tallbo. Viking Line MS Viking Grace avgår från Åbo 20.55. Vi har innerhytter ombord.

 

Dag 2, onsdag 15.6, Frukost - Middag

Stockholm – Kalmar

Ankomst till Stockholm kl. 6.30, för att få sova lite längre äter vi frukost på ett hotell söder om Stockholm. Vår färd söderut går via Norrköping, Söderköping och Västervik. Vi stannar till för sevärdheter och förtäring.

I Oskarshamn besöker vi Döderhultarns museum, där över 200 av Axel Petterssons figurer visas. Med humor och medkänsla skildrade han den kärva vardagen för människor och djur i sekelskiftets Småland. Vi anländer till Kalmar under eftermiddagen, bekantar oss med staden och checkar in på First Hotel Witt (för tre nätter). Middag. Dagsetapp ca 420 km.

 

Dag 3, torsdag 16.6, Frukost - Lunch - Middag

Södra Öland

I dag ägnar vi oss åt Södra Öland. Landskapet Öland presentera sig för oss. Ölandsbron, över 6 km lång, är en mäktig start på Södra Ölandsdagen. Forntiden belyses med medeltida kyrkor, gravfält och stensättningar. Lite mera av vår tids historia representerar magnifika rader av kvarnar och på Södra Udden finns Ottenby Fågelstation och fyren Långe Jan.

Vi åker längs med kusten på denna vackra Solens och Vindarnas Ö.

Den mäktiga öländska naturen imponerar, vi skall också besöka Stora Alvaret, som med sin karga växtlighet utgör en del av UNESCOs världsarv.

Vi fortsätter mot Borgholm, och helt plötsligt dyker silhuetten av Borgholms Slottsruin. Borgholms Slott ”Nordens skönaste ruin” hör till de byggnadsverk som väl knappast lämnar någon besökare oberörd. Dess storlek är överväldigande och läget fascinerande. Sällan har natur och arkitektur smält samman till en sådan enhet som här och denna enhet blev bara ytterligare framhävd, när slottet år 1806 härjades av en stor brand och det endast blev kalkstensmurarnas nakna former kvar av all den forna härligheten, efter besöket åker vi vidare till Sollidens vackra slottspark. Där äter vi också dagens lunch.

Det vackra italienskinspirerade slottet är inte öppet för allmänheten, men vi får vandra runt i parken. Därefter återvänder vi till vårt hotell;

First Hotel Witt. Middag, besök av representanter från SRF (synskadades riksförbund) i Kalmar tillsammans med ombudsman Anders Engström samt någon annan ur deras styrelse.
Kontaktskapande verksamhet över landsgränser!

 

Dag 4, fredag 17.6, Frukost - Middag

Kalmar och Norra Öland

På förmiddagen egen tid i Kalmar. En gång platsen för den viktiga Kalmar unionen. Vid det stora vidsträckta torget finns domkyrkan och flera gamla byggnader. Kalmar museum har en fin utställning om regalskeppet Kronan. Här finns också många verk av Jenny Nyström, som inte bara målade julkort, utan också gjorde fina porträtt.
På eftermiddagen åker vi över Ölandsbron och ställer färden mot norr.

Vi besöker en gammal skurkvarn norr om Saltvik. Här i området finns också en avsaltningsanläggning som vi får höra mer om.

Lammet har inte ännu bestämt om de har öppet 2022 återkommer på våren 2022. Målet är den trevliga restaurangen Lammet och Grisen. Där serveras vi en riktig festmåltid innan vi i kvällsljuset ställer färden tillbaka till Kalmar.

 

Dag 5, lördag 18.6, Frukost - Lunch

Kalmar – Stockholm  

Avfärd mot Stockholm. Lunch på Ringarums Värdshus efter vägen vid E22 mitt emellan Kalmar och Stockholm. Vidare norrut mot Stockholm och kvällsfärjan. Viking Lines nya färja MS Viking Glory avgår från Stadsgården i Stockholm kl. 20.00. Vi har insideshytter ombord.

 

Dag 6, lördag 19.6, Frukost

Åbo – Hemorten

Frukost ombord innan fartyget lägger till i Åbo kl. 7.35 lokal tid. Hemresa enligt uppsamlingsrutten, samt med lämpliga stopp under vägen.

 

Resans pris:

Från Österbotten:
Ca. 670 € / person (vid minimi 40 deltagare)
Ca. 725 € / person (vid minimi 30 deltagare)

Ca. 775 € / person (vid minimi 25 deltagare)

Tillägg för enkelrum och –hytt under hela resan: 150 €

 

Från Åbo hamn och Långnäs på Åland:
Rabatt 15 € / person från resans pris.

 

Stiftelsen svenska Blindgården sponsorerar alla ordinarie medlemmar med 100€/person!

 

I priset ingår:

+ Färjbiljetter med Viking Line

+ Hyttplats tur/retur

+ Logi i dubbelrum på First Hotel Witt (3 nätter)

+ 5 frukost, 2 lunch, 4 middag 

+ Inträden enligt programmet

+ Bussresa i luftkonditionerad turistbuss

+ Reseledarens tjänster dag 2-4

+ Syntolkning där det behövs

 

I priset ingår inte:

- Måltidsdrycker

- Extra inträden

- Reseförsäkring

 

Bra att veta:

- Valuta är svenska kronor

- Se över ditt försäkringsskydd

             

Sista bindande anmälningsdag är 12.5.2022 till Febe Mörk, 045-321 3320 må-to kl.9-14 eller
vasasynskadade@gmail.com
 

Vi förbehåller oss rätten till ändringar i programmets ordningsföljd !