Samvaro och skratt på inspirationskurserna i punktskrift

17.2.2023 uppdaterad 17.2.2023

Punktskrift fascinerar! Under de senaste veckorna har FSS arrangerat två inspirationskurser i punktskrift i samarbete med distriktsföreningarna. 

Ett bord med granna glas. I förgrunden händer intill ett ordbräde med granna knappar för undervisning i punktskrift. I bakgrunden två glada damer med var sitt bräde.

Det är full fart inom FSS:s punktskriftverksamhet. I väntan på social- och hälsovårdsutskottets för andra gången korrigerade lagförslag, där vi hoppas rätten till undervisning i punktskrift finns tydligt inskriven, vill vi berätta vad som annars är på gång.

Punktskriftsansvariga Tessa Bamberg har nyss återvänt från Jakobstad efter en lyckad punktskriftskurs i samarbete med Nöss. Punktskriftsinstruktör Maja Renvall-Höglund från distriktsföreningen ledde inspirationskursen i Jakobstad med 10 deltagare. Populär var en taktil bana med olika stationer. Där fick deltagarna öva upp känseln bland annat genom att försöka finna likadana figurer och också spela Memory och Svälta räv med taktila spelkort. Kursen gästades också av en reporter från Österbottens Tidning och idag kan man läsa om den online (tyvärr bakom betalmur): https://www.osterbottenstidning.fi/Artikel/Visa/660363

I Österbottens Tidning konstaterar Renvall-Höglund att det är fråga om så mycket mer än att bara lära sig läsa och skriva. Förutom taktila övningar då man övar upp känselsinnet är också samvaron och utbytet av tankar och erfarenheter viktiga under kurserna.

Upplevelser och skratt

De glada skratten från mellersta Nylands lokal lockade mig att besöka inspirationskursen i Helsingfors för ett par veckor sedan. En grupp damer övade sig att skriva på ordbräden, samtidigt som de hade sylt-tasting och utbytte tankar. Här följer några kommentarer av deltagarna:   

”Jag är här och ser om jag kunde lära mig punktskrift i stället för att sitta hemma och smågråta, nu när bokstäverna har börjat hoppa.”
"Jag är ny. Här har jag fått träffa mina medsystrar och lyssna på deras erfarenheter. Det känns fint."
"Det är varken omöjligt eller hopplöst svårt att lära sig punktskrift. Det är bara roligt!

Kurserna fortsätter i nya distrikt! Kontakta Tessa och berätta när ni vill arrangera en kurs! 

tessa.bamberg@fss.fi
044-712 3024