Sök stöd i vinterhalkan!

19.12.2023 uppdaterad 26.1.2024

Hur hålls man på benen när vinterhalkan erövrat gatorna? Läs i Synvinkel 8/2023 om olika halkskydd och hur du väljer rätt.

En halkskyddsförsedd turkosblå, högklackad festsko för damer sedd från sidan. En av fotbladsskyddets remmar går rakt över framdelen av skon. En annan rem går runt hälpartiet på skon.

När vintern glider in över land och rike, täcks gator och torg av ett vackert men förrädiskt snötäcke. Den livsfarliga halkan har anlänt och det är dags att dra på sig halkskydden.

Av allting man kan klä på sig under vintern, har inget plagg större betydelse för hälsan än halkskydden. Tumvantarna skyddar mot förfrysning och långkalsongerna mot blåskatarr, men halkskydden kan utgöra skillnaden mellan en idyllisk kvällspromenad och tre månader av värk, gips och kryckor. Den officiella olycksstatistiken visar entydigt att halkskydd behövs. Vi har letat upp den främsta halkexperten och bett om en guidad tur runt vinterns värsta fallgropar.

Möt världsmästaren i halka

I hjärtat av Kampens köpcentrum i Helsingfors finner vi Hannu Heiskanen, en skomakarmästare med en unik specialisering. Heiskanen är en riktig pionjär inom området för halkförebyggande åtgärder. Han berättar stolt att han är den enda skomakarmästaren i världen som avlagt mästarprov i halka.

– Vinterhalkan är en förrädisk motståndare. Vill man klara sig helskinnad, måste man anpassa sig efter förhållandena. Halkskydden hjälper till att hålla en upprätt, men bara om de används korrekt, konstaterar Heiskanen.

Heiskanen understryker att det inte finns någon universallösning när man väljer halkskydd; valet bör baseras på individuella behov och de specifika förhållanden man möter i sin vardag. Man måste tänka till, helt enkelt.

– Att använda halkskydd är en del av ett bredare säkerhetstänkande. Det handlar också om att vara medveten om sin omgivning, att anpassa sin gångstil och att förstå sina egna begränsningar.

Ett vanligt misstag är att man litar för mycket på halkskydden. De kan inge en falsk känsla av säkerhet. På vissa underlag kan halkskydd faktiskt vara halare än vanliga skor. Det är oerhört viktigt att komma ihåg detta när man, till exempel, går in i en butik.

Förbered med eftertanke

Snötäckta och isiga trappor är speciellt farliga, särskilt när det inte finns räcken eller om de är täckta av snö. På morgnarna och under den första snön är fallolyckor vanligare, eftersom människor ännu inte har vant sig vid halkan.

– Tänk på hur du går. Ta kortare steg och försök att placera hela foten i marken för varje steg, för att maximera kontaktytan och greppet. Var också uppmärksam på hur underlaget känns under fötterna och anpassa stegen efter detta.

Under tidig vinter och vår, när temperaturen ofta varierar kring noll gäller det att vara extra vaksam. Förhållandena kan då förändras mycket snabbt. Det kan bli nödvändigt att byta om till en annan typ av halkskydd. Att lära sig att navigera säkert under denna årstid är inte bara en fråga om bekvämlighet, utan det berör direkt den personliga hälsan och säkerheten.

Välj rätt från fall till fall

När man beslutat sig för att skaffa nya halkskydd, så kan det kännas svårt att hitta rätt bland de otaliga alternativen på marknaden. Halkskydden bör passa användaren och de måste också vara lätta att sätta på skorna.

– Tag därför med dig vinterkängorna när du går till halkskyddsbutiken. Dubbarna bör vara av metall. Plastdubbar slits snabbt och ger inte mycket grepp. Det är också klokt att kontrollera produktens CE-märkning, som intygar att halkskydden är godkända av EU som personlig skyddsutrustning.

Om möjligt bör man alltid prova halkskydden innan man köper dem. Då märker man också genast om de känns för tunga att spänna på skorna. Om det blir för jobbigt att ta på sig skydden, lämnar man lätt bort dem helt och hållet. Inte ens de bästa halkskydden ger något skydd om de ligger kvar därhemma på tamburgolvet.

Om du känner dig osäker, skall du be om hjälp. En erfaren skomakare eller en yrkeskunnig skohandlare kan ge ovärderlig vägledning när det gäller att hitta rätt halkskydd för just dina behov.

– Det har faktiskt hänt att jag vägrat sälja halkskydd till kunder om de inte först låtit mig kontrollera att skydden sitter som de skall.

Av samma orsak är det lite riskabelt att beställa halkskydd via internet, speciellt om det är en modell man inte har tidigare erfarenhet av.

Skydda skydden

Spänn på dina halkskydd när det finns den minsta risk för halka – det har du dem för. Avigsidan är att de slits ut snabbare när de används mycket. Regelbundet underhåll är av avgörande betydelse för halkskyddens livslängd, konstaterar Heiskanen. Halkskydd av god kvalitet är i regel mycket hållbara. Om man tar väl hand om dem så håller de i många år.

Hur man förvarar skydden inverkar direkt på livslängden. Trots att gummi och plast tål fukt rätt väl, bör man förvara sina halkskydd på en torr och ventilerad plats. Det händer lätt att man lägger våta halkskydd i en plastpåse och glömmer dem där, vilket inte är bra, eftersom fukten med tiden tränger in i porerna och förändrar materialets egenskaper. Det är inte heller bra om halkskydden utsätts för direkt solljus under långa perioder. Och det är förstås alltid en god idé att rengöra halkskydden och samtidigt kontrollera för tecken på slitage.

Hur väl man än tar hand om sina halkskydd, så tar åldern ändå alltid ut sin rätt till slut. När egenskaperna börjar försämras, ökar olycksrisken i motsvarande grad. Då skall man inte vänta med att byta till nya halkskydd.

– Om dubbarna är slitna eller om banden som håller dem på plats börjar tappa sin elasticitet, är det dags att ersätta dem.

Vinterns ankomst behöver inte vara synonymt med begränsad rörlighet. Det är bokstavligen en balansakt mellan att välja rätt halkskydd, att anpassa sin gångstil och att vara uppmärksam på förändringar i väder och underlag. Tar man det säkra före det osäkra och lägger till en liten dos vanligt bondförnuft, har man allt som behövs för att ta steget fullt ut i vårt vackra nordiska vinterlandskap.

De tre typerna av halkskydd

Det finns tre huvudtyper av halkskydd. De passar olika förhållanden och kompletterar varandra. 

Helfotsskydden täcker hela skosulan. De ger en naturlig gång och det klart bästa greppet i riktigt hala förhållanden. Somliga modeller kan vara lite jobbiga att spänna fast och ta av, men sitter sedan mycket stadigt. Helfotsskydd är det rätta valet när man vet att man rör sig mest utomhus. De fungerar utmärkt i såväl uppförsbacke som i nedförsbacke. De kan dock vara bedrägligt hala om man måste gå med dem inomhus, t.ex. i matbutiken.

Hälskydden monteras under skoklacken och är betydligt mindre till storleken än helfotsskydden. De utgör en utmärkt lösning för ombytliga väderförhållanden och växlande underlag. Hälskydd kan till en början kännas lite utmanande i uppförsbacke, men greppet är ändå gott och man lär sig anpassa gångtekniken rätt fort. Stabiliteten är mycket god i nedförsbacke. Hälskydden är i regel de lättaste att sätta på och ta av. De utgör det bästa alternativet om man regelbundet måste röra sig även inomhus.

Fotbladsskydden fästs framtill på skon. Även om denna typ inte är lika populär som de andra, utgör den ibland det enda möjliga alternativet – t.ex. när man måste gå utomhus i högklackade skor. Fotbladsskydden är så små till storleken att de lätt ryms i en liten handväska. De utgör därför också det bästa alternativet när man vill gardera sig för oväntade väderförändringar. Fotbladsskydden fungerar utmärkt i uppförsbacke, men kan kännas lite ostadiga i nedförsbacke.

För de som bor på landsbygden och rör sig mycket i skog och mark, kan dubbkängor utgöra ett komplement till halkskydd. Dubbkängor är ändå inte lika mångsidiga och flexibla som de traditionella halkskydden. De är också betydligt dyrare och det kan vara svårt att bedöma kvaliteten eftersom de inte kategoriseras som personlig skyddsutrustning och därför saknar CE-märkning.

Rätt balans mellan pris och hållbarhet

Under vintersäsongen hittar man halkskydd till salu lite överallt. Priserna och kvaliteten på produkterna varierar kraftigt. Ett besök till en specialaffär eller en sakkunnig skomakare är alltid att föredra, men ibland är det inte möjligt i praktiken. Här är några egenskaper man själv lätt kan kontrollera när man handlar halkskydd på egen hand:

De billigaste halkskydden kan ha dubbar av plast som målats med metallfärg. Låt inte lagret av målfärg lura dig – plastdubbar ger alltid ett sämre grepp än metalldubbar. Slittåligheten är också klart sämre. Om halkskydden är i dagligt bruk, kan plastdubbarna slitas ut på några månader. Somliga lågprismodeller är tillverkade av material som tappar elasticiteten efter en kort tid av användning. Detta leder till att halkskyddet sitter löst och rör på sig under sulan när man går. Billigt tillverkade halkskydd med plastdubbar är alltså inte att rekommendera, trots att priset ofta är mycket förmånligt. I vissa situationer kan de ändå ge ett bättre skydd än inga halkskydd alls.

De billigaste halkskydden av helfotsmodell säljs för cirka 5–10 euro.

Aluminium är lätt men slits fort

Halkskydd försedda med metalldubbar ger ett mycket gott grepp och utgör i de flesta fall det bästa valet. Slittåligheten är upp till tio gånger bättre, jämfört med plastdubbar. Metalldubbar av god kvalitet kan bibehålla sina greppegenskaper i 5 år eller längre. Dubbarna kan tillverkas av olika typer av metall. Aluminiumdubbar är ett vanligt alternativ som väger lite mindre, men också slits ut lite fortare än dubbar av rostfritt stål. Det finns flera inhemska produkter i denna kategori.

Halkskydd med metalldubbar av god kvalitet ligger i prisklassen 20-35 euro.

Volframkarbid för hårt bruk

Det finns även specialhalkskydd för yrkes- och hobbybruk. I denna kategori finner man dubbar av mer avancerade material som är lättare än aluminium och starkare än stål, till exempel volframkarbid. Om man regelbundet går mycket långa sträckor, eller om man har vandring eller terränglöpning som hobby, kan en specialmodell vara det rätta valet. Specialhalkskydden ligger dock i en betydligt dyrare prisklass.

Prisen för specialmodeller varierar mycket. De flesta modeller kostar dock mellan 40–80 euro.

Text och foto: Christian Hellman