I dagsläget finns det många sätt att ta del av nyheter, även om man inte ser att läsa med synen. Kanske taltidningarna är något för just dig?
Janne Sjöström har en synnedsättning och läser dagsnyheterna via Vasabladets nya telefonapp. VBL samt ÖT:s och Sydins appar har nyligen fått ett nytt utseende och nya funktioner. Uppgraderingen har inneburit att apparna även blivit mer tillgängliga för åtminstone vissa personer med synnedsättning.
- I och med att jag har lite synrester kvar kan jag läsa rubrikerna med förstoring och jag tycker också om att se på bilderna som tillhör reportagen. Med appen fungerar allt nu smidigt. Det går lätt att ändra fontstorlek så det blir tillräckligt stort, och att ställa in färgkontraster, till exempel svart mot vitt eller vitt mot svart.
Alla reportage, insändare och notiser har även en egen uppläsningsknapp i appen som gör att en automatröst läser högt artikelns innehåll. Det fungerar mycket bra enligt Janne som berättar att det förut kunde bli dubbeluppläsning av t.ex. bildtexter då han försökte läsa tidningen med surfplattans egen uppläsning.
Alternativ för den som inte kan använda liknande appar
För till exempel personer utan synrester eller som använder skärmläsarprogram är Vasabladets app trots allt inte helt tillgänglig. Liknande problem finns i allmänhet i andra applikationer.
Lyckligtvis behöver ingen vara utan dagstidningar på grund av nedsatt syn. Det finns alternativ som är ämnade just för personer med synnedsättning och som erbjuds av Finlands Svenska Taltidningsförening i samarbete med FSS.
Genom en tillgänglig telefonapplikation eller en taltidningsspelare som du får till låns kan du ta del av ett brett utbud finlandssvenska dagstidningar och andra publikationer. Tack vare ekonomiskt understöd har taltidningsföreningen haft möjlighet att erbjuda finlandssvenska dagstidningarna helt kostnadsfritt år 2022.
Läs mer om tidningsutbudet på FSS webbplats och ta kontakt för prenumeration: