Vinterföre en utmaning när synen är sämre

26.1.2021 uppdaterad 7.2.2023

När snön vräker ner blir det en utmaning för både bilister och fotgängare. För personer med synnedsättning kan snön innebära paus i den självständiga vardagen. Fungerande plogning och hjälpmedel kan underlätta i vinterväder. 

En kvinna går på en snöig gata

I januari månad har huvudstadsregionen fått sig ett ordentligt snötäcke. Det knarrar välbekant under skosulorna och alla ljud i omgivningen har lindats in i tjocka lager snö som dämpar likt bomull. 
Trots att snön är ett glädjeämne för många är snön också en utmaning för många grupper i samhället. En av dessa grupper är personer med synnedsättning eller blindhet. 
– Det finns flera nackdelar med snö ur ett synskadeperspektiv, berättar FSS rehabiliteringsrådgivare Ann-Catrin Tylli
– För många synskadade betyder stora mängder snö på gatorna en paus i att röra sig ute. 
Snön ställer till det på många olika sätt för dem som rör sig med käpp och andra hjälpmedel. Det största problemet i tätort är till exempel att det plötsligt kan ligga snöhögar eller andra hinder längs med den invanda rutten. 
– Det kan hända att man får lära sig en ny rutt som fungerar också när det kommit snö, berättar Tylli. 
Vissa rutter kanske inte alls plogas, andra kanske blockeras av fordon eller snöhögar som inte får plats någon annan stans. Snöhögarna kan också byta plats var och varannan dag. 
– I samband med mobilityträning övar många också för rutter med tanke på snö. Men det kan ändå vara svårt att röra sig utan ledsagare, berättar hon. 

Taxi populärt när det är svårt att ta sig fram 
 
När det kommer snö blir också kontrasterna och underlaget annorlunda. 
– Hela världen blir vit och kontrasterna försvinner. Det här kan vara väldigt bländade, berättar Tylli. 
I och med att känslan i underlaget förändras kan det vara svårt att veta vad som är körbana och vad som är trottoar. Också ekot påverkas av snö, så de som brukar navigera med hjälp av eko kan bli bortblandad av att snön dämpar alla ljud. 
Vad kan man göra och hur kan man förbereda sig på att röra sig ute i snö som synskadad? 
– Det finns ett hjälpmedel till vita käppen som kallas "snöbollen". Det är en röd boll som man kan sätta på ändan av vita käppen som förstärker kontrasterna mot snön, plus att den glider bättre mot snö, säger Tylli. 
Det kan också vara bra att ta med sig en assistent eller annan anhörig då man rör sig utomhus. 
– Jag tror också att många förlitar sig på taxi då vintervädret slår till ordentligt, säger Tylli, 

Reservera gott om tid

Johan Sundholm som bor i Helsingfors är van att röra sig självständigt ute med hjälp av vita käppen. Han har inte låtit sig hindras av snödrivorna men medger att det är en utmaning. 
– För min del får det gärna vara lite vitt på marken, det blir ljusare och jag ser bättre. Men så här stora mängder snö som det kommit i vinter är onekligen ett problem, säger han. 
Sundholm tipsar om att reservera gott om tid och att lära sig alternativa rutter med tanke på vinterföre. 
– Jag tycker att den största utmaningen i stan är att det blir snövallar och snöhögar vid övergångsställena, säger han. 
I februari och mars brukar han få problem med att snön bländar. 
– I samband med att det blir ljusare ute får jag problem med starkt sken. Jag brukar undvika att gå ut mitt på dagen och bära solglasögon, berättar han. 
Sundholm spekulerar i att det kunde underlätta vardagen för många synskadade om färdtjänstsystemet blev mer flexibelt. 
– Ett system som möjliggör fler resor på vintern och färre taxiresor på sommaren när det är varmt och bra väder skulle säkert gynna många personer med synnedsättningar, tror han. 

Foto: Unsplash

FSS tips för uterörelse under vintern: 

  • Gör husbolagen uppmärksamma på de olägenheter som snön medför för dig med synnedsättning och ge förslag som skulle underlätta, förbättra.
  • Använd halkskydd eller skor med dubbar för att undvika att halka i vinterföret eftersom underlaget inte längre är jämnt.
  • Snö har en tendens att klumpa ihop sig och gör att man får sämre fäste.  Till den vita stödkäppen kan du få ispigg vilket gör promenaden tryggare.
    Ispiggar kan enkelt fällas upp när du ska använda käppen inomhus, vilket gör dem extra praktiska. Du trycker bara på de två vita knapparna och hela konstruktionen med piggen kan så fällas upp. Det  rekommenderas, att du behåller din doppsko på käppen, eftersom du hela tiden antingen använder ispiggarna eller doppskon beroende på om du är inomhus eller utomhus.
  • Se upp för ”varningsbockarna” som varnar för att snön kan rasa från taket. Dessa utgör en fara, man kan lätt snubbla i dem.
  • Glasögon med filter eller solglasögon som tar bort bländning är bra att använda vintertid. En ytterligare effekt för ett bättre seende fås om linserna på filterglasögonen är polariserade. Polariserande glas har som ett osynligt galler som bara släpper in ljuset från de vertikala strålarna samtidigt som de horisontella strålarna blockeras. Den största skillnaden är att de tar bort reflexer och blänk från vatten, snö och andra ytor som kan var störande. Detta är en stor fördel, dels så får du en skarpare kontrast på blanka ytor på grund av att reflexerna blir mindre och ditt öga slipper arbeta så hårt och man blir mindre trött i ögonen.