Vita käppen är ett hjälpmedel för både blinda och svagsynta

14.10.2020 uppdaterad 7.2.2023

Internationella vita käppens dag uppmärksammas 15.10.2020.

Ritad figur på en äldre herre med basker och mustasch samt vit käpp i handen. Text på bild: "När jag går med min vita käpp är andra i min närhet hjälpsamma."

- Vita käppen har blivit ett allt viktigare hjälpmedel för mig. Den berättar för andra om min synskada, och ger mig säkerhet i att röra mig eftersom käppen hjälper mig att känna eventuella hinder på vägen.

- Jag har tagit käppen i bruk först under de senaste åren fast jag fått käppen redan länge sedan. Den låg oanvänd i skåpet och det var en hög tröskel att ta ut den därifrån. Jag tänkte att folk skulle tro att jag är helt blind, även om jag ännu ser lite. Jag är retinitiker och har ett mycket smalt, rörliknande synfält. I många sammanhang kan jag ändå fungera på samma sätt som en seende person gör.

- Numera stör det inte alls. Folk får tänka vad de vill, men käppen följer med mig. Om det händer att jag glömmer att ta med mig käppen i brådska så harmar det. Jag ser inte hinder i näromgivningen och då finns det en reell risk för att falla eller att jag stöter mig. Jag kan inte säga att jag blir rädd, men jag blir osäker och då rör jag mig betydligt långsammare.

- Det går åt några käppar i året. Ibland glömmer jag käppen i klädbutiken eller på bussen och då får jag bråttom att skaffa en ny.

(Pekka, 48)

Vita käppen är ett oslagbart hjälpmedel för blinda och personer med märkbar synnedsättning.

Vita käppen har använts bland blinda och personer med synnedsättning redan i flera årtionden. Käppen blev vit på 1920-talet i England och därifrån spred sig färgen på käppen till övriga länder i världen. Vita käppen är fortsättningsvis ett enkelt, förmånligt, lätt och effektivt hjälpmedel.

Vita Käppens Dag firas internationellt 15.10.

Mer information:

Kommunikationschef Camilla Blomstedt, camilla.blomstedt@fss.fi, tel. 044-7123013.

Mer information på finska:

Näkövammaisten liitto, valkoisen kepin päivä.

Kommunikationsexpert Marika Mäkinen, marika.makinen@nkl.fi, tel. 0500417670.