ABC för en fungerande vardag

16.11.2020 uppdaterad 7.2.2023

Under Blindveckan 8-15.11.2020 uppmärksammas temaåret ”En fungerande vardag för alla”.

En mans hand skriver med penna på post-it lapp. Bredvid ligger en smarttelefon, tusher i olika färger och papper på ett bord.

Vi sammanställde en ABC-lista för att exemplifiera olika komponenter för en fungerande vardag

Det finns många saker som ger stöd, hjälp eller kunskap för en bättre vardag. Vare sig man har en synnedsättning, är synsvag eller funderar på synhälsan i förebyggande syfte kan listan nedan ge tips och insikter i vad som är till nytta eller bra att tänka på med tanke på synen och vardagen.

Anpassningsträningskurs

är en rehabiliterings- och anpassningskurs för personer med synnedsättning. Dessa kurser beställs av FPA som en köptjänst som FSS producerar för svenskspråkiga personer med synnedsättning. Kurserna främjar rehabilitering och hjälper deltagarna och deras familj att anpassa sig till de förändringar som ögonsjukdomen eller funktionsnedsättningen för med sig. År 2020 har FSS en kurs i Nyland och en i Österbotten och som kursledare fungerar FSS rehabiliteringsrådgivare.

Braille

är ett internationellt namn på synskadades taktila läs- och skrivspråk. Braille, som även kallas punktskrift på svenska, har fått sitt namn efter skriftens upphovsman, Louis Braille, som levde 1809-1852 i Frankrike. Louis blev blind genom en olycka i faderns sadelmakeri när han var tre år gammal. Under sin livstid utarbetade Louis en användbar punktskrift som baserades på sex punkter. Genom att kombinera dem kunde man få fram inte bara olika bokstäver och siffror utan även notsystem för musik.

Celia

är ett nationellt kunskapscentrum för tillgänglig litteratur och publicering, som producerar litteratur som tal- och punktskriftsböcker åt alla som har svårt att läsa en vanlig bok. Celia är alltså känt som synskadades bibliotek. Lagen om biblioteket Celia håller som bäst på att revideras.

Distriktsförening

FSS har sju distriktsföreningar med verksamhetscenter i Jakobstad, Vasa, Åbo, Mariehamn, Ekenäs, Helsingfors och Borgå. Föreningarna ordnar fritidsaktiviteter, studiecirklar, resor, kulturevenemang, motionspass och erbjuder värdefullt kamratstöd.

Erfarenhetstalare

berättar för olika åhörargrupper om hur det är att leva med synnedsättning. En erfarenhetstalare kan besöka skolor, daghem, föreningar, arbetsplatser och andra ställen för att berätta sin egen personliga berättelse och upplevelse, svara på frågor om livet med synnedsättning och öka medvetenhet om de utmaningar och möjligheter som finns i samhället.

Färdtjänst

är en viktig service som hjälper personer med funktionsnedsättning att klara sig på egen hand. Skolgång, arbete och hobbyer förutsätter möjlighet att kunna förflytta sig och färdtjänsten möjliggör rimliga möjligheter att förflytta sig för samma kostnader som övriga medborgare. Det hör till kommunens särskilda skyldighet att ordna färdtjänst och det har stipulerats i handikappservicelagen.

Google assistent

är en digital assistent driven av artificiell intelligens och utvecklad av Google. Den finns i första hand på mobila enheter och smarthögtalare och den lyder röstkommandon som kopplats till den. Med hjälp av röstkommandon kan du t.ex. be den digitala assistenten att släcka lampor eller lägga på musik. Det finns även andra digitala assistenter utvecklade av andra företag. Svenska YLE utnyttjar digitala assistenter i sitt programutbud.

Hjälpmedel

finns av många olika sorter och många är ypperliga för att underlätta vardagen för personer med synnedsättning. Sortimentet varierar från allt till digitala och tekniska hjälpmedel till förstoringsglas och duttar att märka varor med. FSS rehabiliteringsrådgivare hjälper dig att hitta lämpliga hjälpmedel som just du kunde ha nytta av i din vardag.

IT

eller informationsteknik, möjliggör självständighet och delaktighet digitalt och virtuellt även för personer med synnedsättning. Tack vare digitala hjälpmedel kan man skicka e-post, surfa på nätet eller skriva på Facebook fast man inte ser. Det viktiga är att de plattformer och webbplatser man besöker är digitalt tillgängliga, d.v.s. att hjälpmedlen klarar av att behandla informationen på webbplatsen. FSS erbjuder utbildning i IT-frågor för personer med synnedsättning.

Juridiskt ombud i Svenskfinland

ger avgiftsfri juridisk rådgivning om rättigheter och möjligheter till personer med funktionsnedsättning och deras närstående. De ger också råd till dem som stöter på dessa frågor i sitt arbete; till exempel organisationsanställda, tjänstemän, vårdpersonal och förtroendevalda. Juridiskt ombud är en verksamhet inom Samarbetsförbundet kring funktionshinder SAMS, som FSS är medlem i.

Kommunikation

innebär förenklat sagt överföring av information från en punkt till en annan. Mycket av kommunikationen i dag i samhället sker via bilder, filmsnuttar och annat visuellt material. För personer med synnedsättning är det viktigt att ha tillgång till information på ett sätt som inte bygger på visuella element och ett viktigt verksamhetsområde inom FSS är produktionen och distributionen av olika publikationer för personer med synnedsättning. Kommunikation är ändå mer än tidningar, och en viktig del av relationen mellan klient och rehabiliteringsrådgivare, kurslärare och kursdeltagare eller IT-utbildare och lärling bygger på en god kommunikation.

Ledarhunden

har en historia i Finland sedan 1940 då Sverige donerade fem inskolade ledarhundar till Finlands Röda Kors för att överlåtas till veteraner som mist synen i kriget. I dag finns det ca. 230 aktiva ledarhundar i Finland. Ledarhunden klassas som ett hjälpmedel och man ansöker om att få en ledarhund via ögonpolikliniken vid centralsjukhuset. Ledarhunden möjliggör synskadade personers förutsättningar till ett självständigt liv och är förutom ett oersättligt hjälpmedel även en trogen vän.

Medlem

FSS har lite under 1000 medlemmar. Medlemskap är inte ett måste för att ta del av vår service eller verksamhet, men av våra nuvarande medlemmar rekommenderar hela 98 % andra personer med synnedsättning att bli medlemmar i FSS. För att understöda verksamheten kan man även bli så kallad stödjande medlem i förbundet. FSS verksamhet är också till för personer med påtaglig synsvaghet.

Näkövammaisten liitto

är vår finskspråkiga systerorganisation. Näkövammaisten liitto har sitt verksamhetscenter Iiris i Östra Helsingfors och ordnar tjänster och verksamhet i hela landet på finska.

Optiker

är en skyddad yrkestitel för personer med särskilda kunskaper om människans ögon, syn, synsystem och perception. En optometrist är i sin tur en optiker med särskild efterutbildning med behörighet att rekvirera och hantera vissa läkemedel. FSS samarbetar med olika optiker för att hållas uppdaterad med det nyaste inom hjälpmedelsfältet.

Personlig assistans

är hjälp som möjliggör ett självständigt liv för personer med funktionsnedsättning. En personlig assistent kan hjälpa en synskadad t.ex. med städning, matlagning, att uträtta ärenden tillsammans eller hjälpa till med studier, arbete eller fritidssysslor. I vilken omfattning eller hur mycket man använder sig av en personlig assistent varierar från person och behov. Det hör till kommunens särskilda skyldigheter att ordna personlig assistans.

QR-kod

från engelskans Quick Response, är en patenterad och namnskyddad standard för rutkoder; tvådimensionella koder för optisk avläsning. QR-koder kan avläsas med applikationer på mobilitelefoner och surfplattor och användning av QR-koder ökar hela tiden överallt i världen. QR-koder kan innehålla t.ex. kontaktuppgifter, likt ett visitkort eller märka t.ex. en biblioteksbok. QR-koden är snabb och effektiv och kan underlätta vardagen för att ta del av eller registrera information.

Rehabilitering

Som person med synnedsättning kan du göra det mesta du har gjort tidigare. Det kan ta längre tid, kräva aktiv träning eller kanske utföras på ett annat sätt. Genom rehabilitering och anpassning kan man finna nya sätt för att leva aktivt och självständigt trots nedsatt syn. Det konkreta innehållet i rehabiliteringen är individuellt och FSS rehabiliteringsrådgivare kartlägger varje klients unika situation tillsammans med personen i fråga.

Synskadekort

är ett intyg på synskada. Med ett synskadekort får man rabatter av olika slag, t.ex. vid VR och Finnair, men även vissa teatrar och museer. Kravet för att få ett synskadekort är att man har en syninvaliditetsprocent på minst 50%. För att få ett synskadekort kan man kontakta FSS rehabiliteringsrådgivare som hjälper med ansökan.

Taltidning

är en tidning som läses upp av antingen en maskinröst eller inbandat av en människa. FSS egna tidningar, så som Medlemsbandet och Synvinkel läses in av FSS taltidningsredaktör i en studio, medan de finlandssvenska dagstidningarna läses in maskinellt. Det finns många olika talpublikationer för olika ändamål – t.ex. ljudböcker som kan lånas från CELIA eller dagstidningarna man kan lyssna på varje dag via en taltidningsspelare.

Unga och barn

utgör en minoritet av alla personer med synnedsättning. En oroväckande utveckling är ändå synproblem som uppstår hos barn och unga till följd av det skadliga blåa ljuset som dator-, mobil- och surfplattors skärmar utstrålar. En normal synutveckling hos barn och unga kan stödas och främjas genom att minska på skärmtiden och speciellt genom att undvika att titta längre tider på små skärmar.

Vita käppen

är ett av de äldsta och främsta hjälpmedlen för synskadade. Med den vita käppen kan man orientera sig i olika miljöer. Det kan handla om att till exempel hitta stolpen vid ett övergångsställe eller att ta reda på var en trappa börjar och slutar. Den vita käppen kostar ingenting för dess användare. Käpparna beviljas och fås av den lokala hälsocentralen.

Webbplatser

En fungerande vardag är smidig och tillgänglig. Så ska även webbplatser fungera för att alla ska kunna ta del av den information som finns där. Enligt EU:s tillgänglighetsdirektiv måste alla myndigheters webbplatser och tjänster vara tillgängliga från och med 23.9.2020. Betydelsen av tillgängliga digitala tjänster börjar även uppmärksammas hos privata aktörer.

eXpert

Vare sig det gäller synhälsa, utbildning, hjälpmedel, rehabilitering, rättigheter eller information kan man alltid vända sig till FSS för att få hjälp, råd och rekommendationer. Alla inom FSS är experter inom sitt eget område, och oss får man kontakta i vilka frågor som helst– vi hjälper dig vidare!

Yrke

Personer med synnedsättning kan arbeta inom flera olika branscher och arbetsuppgifter. Olika hjälpmedel och skäliga anpassningar kan möjliggöra mycket av det som även seende personer arbetar med. Skärmläsarprogram som omvandlar text till tal är ett bra exempel på ett digitalt hjälpmedel som möjliggör olika arbetsuppgifter som görs via datorn.

Zoom

är en av de populära digitala mötesplattformer som används både i skolvärlden, arbets- och föreningslivet. Dylika program möjliggör virtuella möten med stora folkskaror med hjälp av kamera och mikrofon. Andra populära alternativ är Google Meet och Microsoft Teams som också fungerar bra med digitala hjälpmedel.

Ålderssynthet

eller presbyopi, uppkommer eftersom ögats lins växer under hela livet. Linsen stelnar också och man får en sämre förmåga att ställa om skärpan. Man brukar märka av en tillväxt av linsen i dryga 40 års åldern. Det här är vanligaste orsaken att man i ung medelålder får glasögon. Första symptomen brukar vara en känsla av tröghet i växlingen mellan att se på långt och nära håll.

Ärftlig

Det finns även ärftliga ögonsjukdomar. Retinitis, eller retinitis pigmentosa är ett samlingsnamn på över hundra ärftliga ögonsjukdomar som drabbar näthinnan. Retinitissymptom kan variera, men vanligt är dåligt mörkerseende, bländningsbenägenhet, fläckar i synfältet och tunnelseende. För tillfället finns inget botemedel mot retinitis pigmentosa, men som med även andra ögonsjukdomar kan man med rätt form av rehabilitering, information och hjälpmedel ha en fortsatt god livskvalitet oberoende av ögonsjukdom eller synnedsättning.

Ögontryck

är bra att mätas med jämna mellanrum, speciellt ju äldre man är. Ögontrycket höjs om kammarvattnet i ögat inte kan filtreras ut på normalt sätt av en eller annan anledning. Förhöjt ögontryck är en av riskfaktorerna för glaukom. Ögontrycket kan mätas på hälsovårdscentral eller hos en ögonläkare, hos en sjukskötare eller en optiker.