ABC för en fungerande vardag - dagens bokstäver I-L

8.11.2020 uppdaterad 7.2.2023

Under Blindveckan 8-15.11.2020 uppmärksammas temaåret ”En fungerande vardag för alla”.

En ljuslabrador ledarhund i sele på en gata med en person med vit käpp.

Under veckan presenterar vi en ABC för att exemplifiera vad en fungerande vardag kan innebära för personer med synnedsättning. Listan innehåller även tips att ta i beaktande för synhälsan i förebyggande syfte.

IT

eller informationsteknik, möjliggör självständighet och delaktighet digitalt och virtuellt även för personer med synnedsättning. Tack vare digitala hjälpmedel kan man skicka e-post, surfa på nätet eller skriva på Facebook fast man inte ser. Det viktiga är att de plattformer och webbplatser man besöker är digitalt tillgängliga, d.v.s. att hjälpmedlen klarar av att behandla informationen på webbplatsen. FSS erbjuder utbildning i IT-frågor för personer med synnedsättning.

Juridiskt ombud i Svenskfinland

ger avgiftsfri juridisk rådgivning om rättigheter och möjligheter till personer med funktionsnedsättning och deras närstående. De ger också råd till dem som stöter på dessa frågor i sitt arbete; till exempel organisationsanställda, tjänstemän, vårdpersonal och förtroendevalda. Juridiskt ombud är en verksamhet inom Samarbetsförbundet kring funktionshinder SAMS, som FSS är medlem i.

Kommunikation

innebär förenklat sagt överföring av information från en punkt till en annan. Mycket av kommunikationen i dag i samhället sker via bilder, filmsnuttar och annat visuellt material. För personer med synnedsättning är det viktigt att ha tillgång till information på ett sätt som inte bygger på visuella element och ett viktigt verksamhetsområde inom FSS är produktionen och distributionen av olika publikationer för personer med synnedsättning. Kommunikation är ändå mer än tidningar, och en viktig del av relationen mellan klient och rehabiliteringsrådgivare, kurslärare och kursdeltagare eller IT-utbildare och lärling bygger på en god kommunikation.

Ledarhunden

har en historia i Finland sedan 1940 då Sverige donerade fem inskolade ledarhundar till Finlands Röda Kors för att överlåtas till veteraner som mist synen i kriget. I dag finns det ca. 230 aktiva ledarhundar i Finland. Ledarhunden klassas som ett hjälpmedel och man ansöker om att få en ledarhund via ögonpolikliniken vid centralsjukhuset. Ledarhunden möjliggör synskadade personers förutsättningar till ett självständigt liv och är förutom ett oersättligt hjälpmedel även en trogen vän.

Psst, vill du läsa hela ABC-listan redan nu? Du hittar listan i sin helhet här.