Under Blindveckan 8-15.11.2020 uppmärksammas temaåret ”En fungerande vardag för alla”.
Under veckan presenterar vi en ABC för att exemplifiera vad en fungerande vardag kan innebära för personer med synnedsättning. Listan innehåller även tips att ta i beaktande för synhälsan i förebyggande syfte.
QR-kod
från engelskans Quick Response, är en patenterad och namnskyddad standard för rutkoder; tvådimensionella koder för optisk avläsning. QR-koder kan avläsas med applikationer på mobilitelefoner och surfplattor och användning av QR-koder ökar hela tiden överallt i världen. QR-koder kan innehålla t.ex. kontaktuppgifter, likt ett visitkort eller märka t.ex. en biblioteksbok. QR-koden är snabb och effektiv och kan underlätta vardagen för att ta del av eller registrera information.
Rehabilitering
Som person med synnedsättning kan du göra det mesta du har gjort tidigare. Det kan ta längre tid, kräva aktiv träning eller kanske utföras på ett annat sätt. Genom rehabilitering och anpassning kan man finna nya sätt för att leva aktivt och självständigt trots nedsatt syn. Det konkreta innehållet i rehabiliteringen är individuellt och FSS rehabiliteringsrådgivare kartlägger varje klients unika situation tillsammans med personen i fråga.
Synskadekort
är ett intyg på synskada. Med ett synskadekort får man rabatter av olika slag, t.ex. vid VR och Finnair, men även vissa teatrar och museer. Kravet för att få ett synskadekort är att man har en syninvaliditetsprocent på minst 50%. För att få ett synskadekort kan man kontakta FSS rehabiliteringsrådgivare som hjälper med ansökan.
Taltidning
är en tidning som läses upp av antingen en maskinröst eller inbandat av en människa. FSS egna tidningar, så som Medlemsbandet och Synvinkel läses in av FSS taltidningsredaktör i en studio, medan de finlandssvenska dagstidningarna läses in maskinellt. Det finns många olika talpublikationer för olika ändamål – t.ex. ljudböcker som kan lånas från CELIA eller dagstidningarna man kan lyssna på varje dag via en taltidningsspelare.
Unga och barn
utgör en minoritet av alla personer med synnedsättning. En oroväckande utveckling är ändå synproblem som uppstår hos barn och unga till följd av det skadliga blåa ljuset som dator-, mobil- och surfplattors skärmar utstrålar. En normal synutveckling hos barn och unga kan stödas och främjas genom att minska på skärmtiden och speciellt genom att undvika att titta längre tider på små skärmar.
Psst, vill du läsa hela ABC-listan redan nu? Du hittar listan i sin helhet här.