Under Blindveckan 8-15.11.2020 uppmärksammas temaåret ”En fungerande vardag för alla”.
Under veckan presenterar vi en ABC för att exemplifiera vad en fungerande vardag kan innebära för personer med synnedsättning. Listan innehåller även tips att ta i beaktande för synhälsan i förebyggande syfte.
Zoom
är en av de populära digitala mötesplattformer som används både i skolvärlden, arbets- och föreningslivet. Dylika program möjliggör virtuella möten med stora folkskaror med hjälp av kamera och mikrofon. Andra populära alternativ är Google Meet och Microsoft Teams som också fungerar bra med digitala hjälpmedel.
Ålderssynthet
eller presbyopi, uppkommer eftersom ögats lins växer under hela livet. Linsen stelnar också och man får en sämre förmåga att ställa om skärpan. Man brukar märka av en tillväxt av linsen i dryga 40 års åldern. Det här är vanligaste orsaken att man i ung medelålder får glasögon. Första symptomen brukar vara en känsla av tröghet i växlingen mellan att se på långt och nära håll.
Ärftlig
Det finns även ärftliga ögonsjukdomar. Retinitis, eller retinitis pigmentosa är ett samlingsnamn på över hundra ärftliga ögonsjukdomar som drabbar näthinnan. Retinitissymptom kan variera, men vanligt är dåligt mörkerseende, bländningsbenägenhet, fläckar i synfältet och tunnelseende. För tillfället finns inget botemedel mot retinitis pigmentosa, men som med även andra ögonsjukdomar kan man med rätt form av rehabilitering, information och hjälpmedel ha en fortsatt god livskvalitet oberoende av ögonsjukdom eller synnedsättning.
Ögontryck
är bra att mätas med jämna mellanrum, speciellt ju äldre man är. Ögontrycket höjs om kammarvattnet i ögat inte kan filtreras ut på normalt sätt av en eller annan anledning. Förhöjt ögontryck är en av riskfaktorerna för glaukom. Ögontrycket kan mätas på hälsovårdscentral eller hos en ögonläkare, hos en sjukskötare eller en optiker.
ABC-listan i sin helhet hittar du här.