Förstoringskort är roliga

15.8.2022 uppdaterad 15.8.2022

I samband med skolstarten har alla förstaklassare i Svenskfinland fått hem Synligans broschyr om ögonhälsa och synutmaningar.

Ett barn tittar i en bok med ett förstoringskort.

– Vi vill uppmärksamma synutmaningar och informera om vår verksamhet, säger Stina Nygård, som är rehabiliteringsrådgivare vid Förbundet Finlands Svenska Synskadade (FSS). Hon jobbar med projektet tillsammans med Tina Hultgren.

I broschyren finns ett förstoringskort med vilket barnet kan leva sig in i hur det är att se dåligt. Många med synnedsättning använder förstoringsglas för att läsa.

– Alla har sura miner i den här boken, konstaterade sexåriga Charlotta Saari som testade förstoringsglaset ifjol.

Broschyren har skickats till hushåll där det finns ett barn som är fött 2015 och har börjat i svensk skola i höst. Det är andra gången broschyren skickas ut i samband med skolstart. Tanken är att broschyren ska skickas ut till hushåll med en förstaklassare fram till 2024.

- Syftet är även att nå barn och familjer förbundet inte har kontakt med. Vi hoppas att barn och unga som har en konstaterad synnedsättning eller betydande utmaningar i synanvändning tar kontakt med oss om de har frågor eller önskar ta del av i vår verksamhet för barn och unga, Synligan. Närmare info hittas på https://fss.fi/synligan.